Güncel küresel olayların etkisi ile birlikte yatırımcılar daha güvenilir sektörlere yöneliyor. Yenilikçi ürün ve hizmetlere sahip olan sektörler ise günümüzde daha fazla dikkat ve talep çekiyor. Peki, son yıllarda en çok yatırım alan popüler sektörler hangileridir? 

En Çok Yatırım Alan Sektörler Hangileri?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu alanda yeniliklerini sürdüren sektörler daha fazla dikkat çekmeye başladı. En çok yatırım alan sektörler başında sağlık, e- ticaret, finansal hizmetler yer alsa da bunların dışındaki sektörlerde popülerliğini sürdürüyor. Bu sektörler ise şunlardır:

1) Biyoteknoloji 

biyoteknoloji

Son yıllarda gündeme gelen pandemi etkisi ile biyoteknoloji endüstrisi büyük bir ivme yakaladı. Hal böyle olunca bu sektör birçok girişimci ve yatırımcıyı kendine çekmeye başladı. Biyoteknoloji pazarının büyüklüğünün 2028 yılına kadar 2,44 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Aynı zamanda bu sektörün yıllık %7,4’lük bir bileşik büyüme oranı kaydedeceği tahmin ediliyor. Bu veriler doğrultusunda ise yatırımcılar yatırımlarından kazanç elde etmek için bu sektörü değerlendiriyor.

2) Veri Analitiği 

Veri toplama ve araştırma birçok sektör için oldukça önemli bir hal aldı. Gelişmekte olan bu endüstri ürün geliştirme, müşteri memnuniyeti ve daha pek çok konuda süreci kolaylaştırarak sağlam stratejiler oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Veri analitiği sektörü son yıllarda en çok yatırım alan ve gelecek vaat eden alanlardan biri olmaya devam edeceği öngörülmektedir. 

3) Yapay Zeka 

yapay zeka, yatırım

Birçok sektörün otomatikleşmesini kolaylaştıran yapay zeka hiç şüphesiz en çok yatırım alan sektörlerden biri. Temel görevlerin en son teknoloji ile otomatikleşmesini sağlayan yapay zeka, gelecekte birçok alana daha dahil olması beklenmektedir. Küresel yapay zeka pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar %40.2 bileşik yıllık büyüme oranına ulaşması bekleniyor. 2025 yılında ise 190.61 milyar doları aşması öngörülmektedir. Şimdiden yapay zekanın yatırımcıların ve girişimcilerin göz bebeği olduğu söyleyebiliriz.

4) Bulut Bilişim 

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması bulut tabanlı teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırdı. Özellikle 2020 yılından bu yana uzaktan çalışma sonucunda bulut tabanlı teknolojilerin kullanımı hız kazandı. Önümüzdeki 6 yıl içerisinde bulut bilişim sektörünün 1.251.09 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

5) Yeşil Enerji 

Gelişmekte olan yeşil enerji sektörü son 10 yılda %100 bir artışla dikkat çeken yatırımlar arasında yer alıyor. Temiz enerjinin finanse edilmesi ile birlikte yeşil enerjiye yapılan yatırımlarda da artış yaşanıyor. Forbes araştırmalarına bakıldığında 2022 yılının yenilenebilir enerji dağıtımında rekor bir yıl olması beklenmektedir. 

6) Siber Güvenlik 

siber güvenlik, yatırım

Bulut bilişime ve internete bağlı diğer araçlara duyulan ihtiyacın artması sayesinde siber güvenlik endüstrisi de hız kazandı. Önümüzdeki yıllarda yükselişe geçmesi beklenen siber güvenlik sektörünün pazar payının 2026 yılında 345,4 milyar dolara ulaşarak yıllık %9,7’lik bir bileşik büyüme oranı kaydetmesi öngörülmektedir. Teknolojinin her geçen gün geliştiğini ve çoğu alanın artık teknolojiyle iç içe olduğunu düşünürsek, siber güvenlik sektörüne olan ihtiyacın gelecekte daha çok artacağını söyleyebiliriz.

7) İlaç 

Küresel çapta yaşanan sağlık problemlerinin son yıllarda tüm dünyayı meşgul etmesi, ilaç sektörüne duyulan ihtiyacı bir kez daha hatırlattı. Ortaya çıkan yeni hastalıklar ve mevcuttaki rahatsızlıkların tedavisi noktasında ilaç sektörünün desteklenmesi oldukça önemli. Etkili tedavilere olan talebin sürekli artması ilaç şirketlerine yapılan yatırımlarda da yükselişe zemin hazırlıyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tahminlerine göre önümüzdeki 7 yıl içinde sağlık sektörünün yaklaşık 2,6 milyon iş üretmesi beklenmektedir. 

Girişimcilerle Yatırımcıları Buluşturan Platform: Fongogo 

Paya dayalı kitle fonlaması sunan Fongogo, tüm yatırımcı türlerine özel avantajlar sunmaktadır. Yatırımcının istediği tutarla, dijital mecra üzerinden yatırım yapmasını kolaylaştıran Fongogo sayesinde büyüme potansiyeli yüksek girişimlere ortak olabilirsiniz. Hızlı ve şeffaf bir şekilde yatırım yapmak ve süreci kolayca yönetmek için Fongogo ile iletişime geçin.