Bir kuruluşun artan ve genişleyen iş yükü karşısındaki duruşu ölçeklenebilirliği işaret eder. Ölçeklenebilirlik kavramı, herhangi bir büyüme ve üretim artışı olduğunda mevcut kaynakları engellemeden büyümeyi sürdürme anlamı içerir. Peki, müşterilerle iletişimi kolaylaştıran, iş verimliliğini artıran ve teknolojik gelişmelerle adından sıkça söz ettiren ölçeklenebilirlik nedir? 

Ölçeklenebilirlik Nedir? 

Ölçeklendirilebilirlik kavramı, bir firmanın ek kaynaklar aracılığı ile artan iş yükünü yönetme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Ekonomik anlamda ise bir şirketin artan kaynaklar göz önüne alındığında satışları artırabilme ihtimaline odaklanır. Bir başka ifade ile ölçeklenebilirlik kavramı, girişimlerin en az artan maliyet ile en fazla kar elde etme yeteneğidir. 

Bir Girişimin Ölçeklenebilmesi İçin Takip Etmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

Bir girişimin ölçeklenebilir olması, onun sürdürülebilirliğini artıran bir etkendir. Girişiminizin dağıtım performansından veya gelir üretiminden ödün vermeden tekliflerini genişletmenizi sağlayan ölçeklenebilirlik için takip etmeniz gereken belli adımlar vardır. Bir girişimin ölçeklenebilir olması için izlenmesi gereken adımları 6 başlık altında inceleyebiliriz. 

1) İyi Bir İş Modeli Sağlamak 

ölçeklenebilirlik

Yatırımcılar, girişimcilerin ürününün ne kadar iyi olduğundan önce iş modellemesi ile ilgilenir. Ölçeklenebilir bir girişim elde etmek için öncelikle, ürün karşısında nasıl bir hizmet sunulacak sorusuna uygun bir modelleme yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, yatırımcılar kesinliği belli olmayan bir yatırıma odaklanmayı tercih etmezler. 

2) Güçlü Bir Ekip Kurmak

Girişiminizi bir adım ileriye taşırken daima şirketinizin başında olamayabilirsiniz. Ölçeklenebilir bir girişim haline gelmek için siz olmadan da işleri kusursuz bir şekilde sürdürecek ekip desteğine sahip olmanız oldukça önemlidir. Bu sayede zamanın büyük bir çoğunluğunu işleri yürütmek için değil, girişiminizi büyütmek için harcamış olursunuz. 

3) Yatırımcıları İkna Etmek 

ölçeklenebilirlik

Girişimler belli bir noktaya ulaştıktan sonra yatırımcı desteğine ihtiyaç duyar. Bir yatırımcı bulmak ve onu girişime ikna etmek bazı durumlarda zorlaşabilir. Ölçeklenebilir bir girişim haline gelmek için yatırım sürecini başarı ile atlatmanız gerekir. Burada girişiminize yatırım almak kadar doğru yatırımcıyı bulmak da önemlidir. Yatırım aldığınızda, ilgili yatırımcıyı aynı zamanda girişiminize ortak etmiş olursunuz. Bu nedenle yatırımcının bilgi ve tecrübesinin ölçeklenebilirlik üzerinde etkili olduğu unutulmamalıdır. 

4) Otomasyon Kullanımından Yardım Almak 

Standart bir çalışan yaklaşımı ile ölçeklenebilir girişim olma yolunda ilerlemek oldukça zordur. Bunun yerine üretim kısmında otomasyonlardan destek alarak teknoloji ile ölçeklenebilirlik arasındaki ilişkiyi kurabilirsiniz. Bu noktada çalışanlara canlı eğitim vermek yerine videolu eğitimlere geçiş yapmak da süreci hızlandıran adımlardan biri olacaktır.

5) Riskleri Sıralamak 

Ölçeklenebilir bir girişim olma yolunda kesintisiz bir şekilde ilerlemenize rağmen daima risk faktörünü göz önünde bulundurmanız gerekir. Elinizde olan ve olmayan faktörlerden dolayı meydana gelebilecek risklere karşı daima bir yol haritanız olmaldır. Bunun yanı sıra piyasa riskleri ve operasyonel faktörler de dikkat etmeniz gerekenler arasındadır. 

6) Büyüme Yol Haritasını Çizmek 

Ölçeklenebilir bir girişim olma yolunda ilerlerken belli adımları belirlemek ve takip ederek ilerlemek pek çok faydayı beraberinde getirecektir. Planlı bir şekilde hareket eden ve büyüyen bir girişimi fark eden yatırımcıların daha fazla ilgisini çekebilirsiniz. 

Fongogo ile Girişimlerinizi Ertelemeyin 

Fongogo girişimlerin kitlelere ulaşmasını kolaylaştıran kitle fonlaması sistemi ile hayalinizdeki projeyi gerçekleştirmenizi sağlar. Görünürlüğünüzü artırarak girişim yolculuğundaki yerinizi almak için Fongogo’nun sunduğu avantajları değerlendirebilirsiniz. Girişimlerinizin önündeki engeli kaldıran kitle fonlaması sayesinde finansal pürüzleri kolayca çözersiniz. Fon toplama sürecini hızlandıran ve şeffaf bir şekilde yöneten Fongogo ile girişimlerinizi ertelemeden hayata geçirirsiniz. Girişim ve yatırım alanında daha fazla ayrıcalığa sahip olmak için Fongogo ile iletişime geçin!