Yeni bir şirket kurarken kritik bir adım oluşturan şirket yapısını netleştirmek son derece önemlidir. İki popüler şirket türü olan şahıs ve limited şirketleri hedeflerinize bağlı olarak size en uygun seçeneği oluşturur. Başlangıç maliyeti, yasal düzenlemeler, sorumluluk ve vergilendirme noktasında birbirinden ayrılan bu iki şirket türü kendi içinde farklı avantajları barındırır. Peki, şahıs şirketi mi yoksa limited şirketi mi kurmalı? Avantajları neler? 

Şahıs Şirketi Nedir?

şahıs şirket

Şahıs şirketi bir veya daha fazla gerçek kişinin kurduğu, kurucusunun ve ortaklarının sınırsız sorumluluğu olan tüzel şirket yapısını ifade eder. Tek ya da ortaklı bir şekilde kurulabilen şahıs şirketinde, ortaklık devri kolay bir süreç değildir. Bir şahıs şirketinde ortakların hepsinin onayı alınarak, başkalarına satışı ve devri gerçekleşebilir. Bu şirket türünde şahıs şirketinin sahibi ve ortakları işletmenin borçlarından şahsi olarak sorumlu tutulur. 

Şahıs şirketi kurarken öncelikle gerekli belgeleri hazırlamak ve  ilgili kurumlar ile paylaşmak gibi iki önemli adımı tamamlamak gerekir. Belgeleri hazırladıktan sonra bağlı olduğunuz vergi dairesine götürebilir veya sizin adınıza yönetmesi için muhasebecinize vekalet verebilirsiniz. Bu işlemin ardından herhangi bir problem olmaması halinde şahıs şirketinizi 2 gün içerisinde resmi olarak açmış olursunuz. 

Limited Şirket Nedir?

limited şirket

Limited şirketi  bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulan ve bir ticaret unvanı altında yapan şirket olarak tanımlanır. Bu tipteki şirketlerin esas sermayeleri ve payladır bellidir. Birçok ekonomik amaç ve konu için tercih edilen limited şirketler, sigortacılık ve bankacılık sektörü dışında kalan tüm alanlarda açılabilir. Limited şirketler çok paylı olsa da tek başına şirket açmak mümkündür. Burada limited şirketi için maksimum kişi sayısının 50 olabileceği hatırlanmalıdır. 

Limited şirketlerde ortaklar borçlardan sorumlu değildir. Ortaklar sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödeme görevini yerine getirir. Limited şirketi açarken sözleşmede, ortaklara  ikametgah ve nüfus şartı konulmamışsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar da katılım sağlayabilir. 

Şahıs Şirketi ve Limited Şirket Arasındaki Farklar

şirket

Şahıs ve limited şirketi kurmak arasında kalıyorsanız öncelikle bu şirket tiplerini bilmeniz gerekir. Şirket tipine bağlı olarak size sunulan avantajlar ve dezavantajlar değişiklik gösterebilir. Peki şahıs şirketi ile limited şirket arasındaki farklar neler? 

1) Kişisel Sorumluluk 

Kişisel sorumluluklar açısından daha avantajlı bir şirket kurmak isteyenler için limited şirketlerler ideal bir seçenektir. Kurucuların sınırlı sorumluluklar üstlendiği bu şirket tipinde, herhangi bir problem oluştuğunda kişisel varlıklarınız koruma altına alınır. Şahıs şirketi kurarsanız pek çok açıdan daha yüksek risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tarz şirketlerde eğer şahıs şirketinin mevcut bir borcu varsa, bu borç aynı zamanda sizindir. Bu durumda şahıs şirketi borçlarını ödeyemediğinde, kişisel varlıklara el konulabilir. 

2) Kurulum Süreci 

Bir limited şirketi kurmak şahıs şirketine kıyasla daha fazla zaman alır. Şahıs şirketi kurmak istediğinizde 1 gün gibi kısa bir sürede işlemleri tamamlarken, limited şirketinde bu süre 2-3 güne çıkabilir. Her iki şirket tipinde de kurulum için farklı masraflar ödenir. Şahıs şirketi için 1000-1500 arası bir sermayeye ihtiyaç duyulurken, bu sayı limited şirketinde 10.000 TL’yi bulur. 

3) Vergilendirme 

Şahıs şirketi ile limited şirketlerinin vergi ödeme durumları birbirinden farklıdır. Bir limited şirketi kuruyorsanız %25 kurumlar vergisi ödemeniz gerekir. Şahıs şirketleri ise kârları üzerinden %15- %40 arası gelir vergisi öder. 

4) Yönetim Yapısı 

Şirket türlerine yapılacak işlemler ve günlük işleyiş şekli değişiklik gösterir. Şahıs şirketleri çoğunlukla bireysel olarak kurulduğu için ortaklı devirlerin kolay olmadığını söylemek mümkündür. Limited şirketlerde ise ortaklı bir yapı olduğu için günlük işlemleri yerine getiren bir yönetici atanır. 

5) Kapatma İşlemleri 

Şahıs şirketinizi kapatmak istediğinizde limited şirketine kıyasla çok daha kolay bir şekilde işlemleri tamamlarsınız. Dilediğiniz zaman şahıs şirketini kapatmak için başvuru yapabilir ve 1 günde işlemleri bitirebilirsiniz. Limited şirketlerinde ise kapatma süresi 1 yıla kadar uzayabilir. 

Hangi Şirket Türü Tercih Edilmeli?

şirket

Genel olarak bakıldığında uzun vadede limited şirketlerin, şahıs şirketine kıyasla daha avantajlı olduğu görülür. Ancak kısa vadeli hedeflerinizi hızlı bir şekilde yerine getirmek açısından, limited şirketlerin uzun soluklu bir süreç sunduğu söylenebilir. Şahıs şirketine kıyasla daha sağlam bir yapılanmaya sahip olan limited şirketi, belirli bir iktisadi amaç doğrultusunda daha sağlam bir iş kurmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Bunun yanı sıra hemen faaliyete başlamak ve ticari kapasitesi arttıkça tüzel kişilik aşamalarına geçmek isteyenler için ise şahıs şirketi tercih edilebilir. 

Geleceği Şekillendiren Yatırımlara Ortak Olmak İçin: Fongogo 

Yeni bir yatırım kanalı seçeneği sunan Fongogo, yüksek getiri potansiyeli olan şirketlere erken safhada ulaşarak yatırım yapmanızı kolaylaştırır. Düşük miktarda yatırımlar yaparak çok sayıda girişime aynı anda ortak olmanızı sağlayan Fongogo ile yatırım riskini azaltarak ilerlersiniz. Eş zamanlı yatırım ayrıcalığı sayesinde portföy oluşturma olanağını deneyimleyebilirsiniz. Daha fazla yatırım ve girişim için Fongogo ile iletişime geçin!