Rakip analizi, sektörünüzdeki rakipleri belirlemeyi ve yeni pazarlama stratejilerini oluşturmayı hedefleyen bir araştırma sürecidir. Bu analizden çıkan bilgiler sayesinde, şirketinizin rakiplerine göre güçlü veya zayıf yönlerini belirlemek için bir karşılaştırma noktası elde edebilirsiniz. Peki, rakip analizi nasıl yapılır ve şirketler için neden önemlidir? 

Rakip Analizinizi Yapmanın 5 Yolu

Şirketler için büyük önem taşıyan rekabet analizi ürünlerin, satışların ve pazarlama taktiklerinin belirlenmesini kolaylaştırır. İş stratejilerini güçlendirmek ve rekabetçi bir pazar payı elde etmek için rakip analizleri oldukça önemlidir. Rakip analizini tamamlayacak 5 adımı şu şekilde sıralayabiliriz.

1) Sektörünüzdeki Rakiplerinizi Belirleyin 

rakip analizi

Rekabet analizinde doğru sonuçlara ulaşmanın ilk şartı rakipleri belirlemektir. Gerçekte şirketinizin kiminle rekabet ettiğini bulmak ve benzer işte sizi onlardan ayıran özelliklere bakmanız gerekir. Doğrudan rakiplerde şirketinize benzer ürün veya hizmet sunan işletmelere odaklanabilirsiniz. Dolaylı rakiplerde ise sizinle aynı olmayan ancak aynı müşteri ihtiyacını karşılayabilecek çözümler sunan işletmeler dikkate alabilirsiniz. 

2)Sundukları Ürün/Hizmetleri Tanıyın 

Her işletmenin merkezinde ürün veya hizmetleri yer alır. Rakiplerin sunduğu ürün ve hizmet yelpazesini bilmek aynı zamanda hizmet kalitesinin analiz edilmesini sağlar. Bu noktada rakip işletme ve şirketlerin müşteriye sunduğu indirim, fiyat teklifi detaylarını not almak faydalı olacaktır. Rakiplerin müşteriye verdiği ürün ve hizmetlere ek olarak şu soruların da yanıtı aranabilir; 

  • Düşük maliyetli/yüksek maliyetli bir işletme mi?
  • Ürünlerini veya hizmetlerini hangi yolla dağıtıyor?
  •  Toplu satışlar üzerine mi çalışıyor?
  • İdeal müşterileri portföyünde yer alan özellikler ve ihtiyaçlar neler?Pazar payı ne kadar? 
  • Rakip şirketi diğerlerinden farklı kılan nedir? 

3)Satış Tekniklerini ve Sonuçlarını Değerlendirin 

rakip analizi

Rakiplerin satış analizlerini yapmak diğer adımları takip etmekten daha zor olabilir. Bu noktada rakiplerin satış sürecinin ne kadar rekabetçi olduğunu anlamak ve bunlara satış temsilcinizi hazırlamak için aşağıdaki bazı soruların yanıtını aramalısınız. 

  • Şirket genişliyor mu yoksa küçülmeye mi gidiyor?
  • Hangi kanallardan satış yapıyorlar?
  • Yıllık gelirleri ne kadar? 
  • Ortak bir satış programları var mı?
  • Rakip şirket birden fazla lokasyon avantajına sahip mi? 
  • Ürün veya hizmetlerine düzenli olarak indirim veya özel teklif yapıyorlar mı?

4) Fiyat Tekliflerini İnceleyin

Ürün ve hizmetlerin doğru bir şekilde fiyatlandırılması için yardım alınabilecek birkaç faktör vardır. İşleri kolaylaştıran en önemli faktör, rakiplerinizin benzer bir ürün veya hizmet için belirlediği fiyatı anlamaktır. Şirketinizin sahip olduğu bir üründe, diğer bir rakibine göre üstün özellikler bulunduğunu düşünerek yüksek fiyat belirleyebilirsiniz. Böyle bir yol benimsemek satış temsilcisinin ürünü pazarlarken zorlanmasına neden olabilir. Uygun veya yüksek fiyat belirlemeden önce ürünün potansiyel müşterilere makul hissettirecek şekilde fiyatlandırılması sektördeki yeriniz için oldukça önemlidir. 

5) Ürünlerini Nasıl Pazarladıklarını İnceleyin

Rakip şirketlerin ürün veya hizmetlerini nasıl pazarladığını anlamanın en etkili yolu web sitesini incelemektir. Bu noktada rakip işletmenin sitesini inceleyerek bazı soruların yanıtlarını aramak, eksik yönlerini kendinize uyarlamak ve ileride başvuracağınız alanlarını not almak faydalı olabilir. Buna göre bir rakibin ürün ve hizmetlerini nasıl pazarladığını anlamak için sorulması gereken sorular şöyle sıralanabilir: 

  • Web sitelerinin aktif bir blogu var mı ?
  • Web sitelerinde S.S.S bölümü var mı?
  • Basın bültenleri görünüyor mu?
  • Video ya da web seminerleri yayınlanıyor mu? 
  • Podcast içerikleri üretiliyor mu? 
  • Hangi çevrimiçi ve çevrimdışı reklam kampanyaları yürütülüyor?

Fongogo ile Yatırımlara Ortak Olun 

Yeni nesil yatırım kanalı seçeneği ile öne çıkan Fongogo, yüksek getiri potansiyeli olan yatırımlara erken safhada ulaşılmasını sağlar. Farklı yatırımcı seçeneklerine özel çözümler sunan ödül bazlı kitle fonlaması  sayesinde sürecin ideal bir şekilde yönetilmesini kolaylaştırır. Fongogo aracılığı yatırım yapan yatırımcılar düşük miktarlarla başlayarak  çok sayıda girişime aynı anda ortak olabilir. Eş zamanlı yatırım ayrıcalığını deneyimlemek için Fongogo ile iletişime geçin!