Geliştirme, organize etme ve sürdürme süreci olarak tanımlanan girişimcilik aynı zamanda farklı türleri beraberinde getirir. Kurumsal bir firmada çalışan kişileri kapsayan iç girişimci ve bu grubun içerisine girmeyen dış girişimci türleri de bunlardan biridir. Peki, dış girişimcilik ve iç girişimcilik kavramları ne anlama geliyor? Aralarındakii farklar neler? 

İç Girişimcilik Nedir? 

iç girişimcilik

İç girişimci en temel anlamı ile bir işletme içinde fikrini hayata geçirmek için risk alan, yenilik getirmeyi amaçlayan ve mevcut yeniliği nihai bir ürüne dönüştürme sorumluluğunu üstlenen kişidir. Aynı zamanda bir işletme içerisinde girişimci özellikler sergileyen çalışanlar da iç girişimci grubunda yer alır.

Yeni fonksiyonlar geliştiren ve yeni fırsatları takip eden iç girişimciler, genel olarak büyük organizasyonlara sahip firmalar içerisinden çıkmaktadır. İç girişimcilik sayesinde belirli bir kurumsal yapı içerisinde çalışan kişiler, kendi isteği ya da gelen teşvikler doğrultusunda şirketinden ayrılmadan da yeni fikirler üreterek kâr elde edebilir. 

Dış Girişimcilik Nedir? 

dış girişimci

İç girişimci tanımının dışında yer alan tüm girişimci türleri dış girişimci olarak adlandırılır. Pek kullanılmayan dış girişimci kavramı yerine çoğunlukla ‘girişimci’ ifadesine yer verilir. Son yıllarda sıklıkla karşınıza çıkan dış girişimcilikte kâr amacı olsa da olmasa da tüm riskleri üstlenme söz konusudur. Her geçen gün popülerliği artan dış girişimci, yeni bir fikir ya da konseptle kendi işini kurmayı hedeflemektedir. Olaylara sezgisel olarak yaklaşırlar, aynı zamanda yeni iş fikirleri için kendi kaynaklarını kullanır. 

Girişimci ve İç Girişimci Arasındaki Farklar Neler? 

iç girişimci

İç girişimci ve diğer girişimleri içerisine alan dış girişimci arasında birçok açıdan belli farklar bulunur. Girişimcilere yüklenen sorumluluklar ve kaynak kullanımları bunların başında yer alır. Dış girişimciler yeni bir girişimi devreye sokarken kendi kaynaklarını kullanır. İç girişimciler ise bulunduğu organizasyon veya şirketin kaynakları ile çalışmalarını sürdürür. 

Dış girişimciler, yeni bir fikir veya konsept yoluyla işini hayata geçirir. İç girişimci ise bulunduğu organizasyonda yer alan ürün, hizmet ve yeniliklerle ilgilenir. Ayrıca sezgilerini ön planda tutarak değil, olaylara ve iş fikirlerine toparlayıcı bir biçimde yaklaşır.

İç girişimcinin gelişebilmesi ve başarıya ulaşması bir noktada bağlı olduğu mevcut organizasyonun sorumluluğundadır. Dış girişimciler bunun tam aksine kendi kararını vererek işlerini yürütür. Dış girişimciler yeni bir şirket kurarak girişimini hayata geçirirken, iç girişimciler var olan şirketinde çalışmaya devam etmektedir. 

İç girişimci ile dış girişimciyi birbirinden ayıran en önemli farkların başında risk faktörü gelir. Mevcut şirketiyle girişimini ortaya koyan bir iç girişimcinin başarısızlığı aynı zamanda bulunduğu şirkete de yansır. Çünkü dış girişimciler tüm sorumluluğu kendisi aldığı için fikrini yürütürken bağımsız hareket ederken, iç girişimciler bir başka organizasyon çatısı altında yer aldığı için şirketine karşı sorumlu olmaktadır.

Fongogo ile Geleceği Şekillendiren Girişimlere Ortak Olun 

Yepyeni bir yatırım kanalı sunan Fongogo, geleceği şekillendiren girişimlere erken sayfada ortak olmanızı sağlamaktadır. Yüksek getiri potansiyeli olan girişimleri önceden fark ederek melek yatırımcı olabilirsiniz. Büyüme aşamasındaki şirketlere kolayca erişmenizi sağlayan Fongogo sayesinde, yatırım sürecini hızlı ve basit bir şekilde tamamlarsınız. İnandığınız girişimlere ortak olmak ve daha fazla bilgiye ulaşmak için Fongogo ile iletişime geçin