Birçok şirket içi yönetimde önemli bir görev üstlenen SaaS, aynı zamanda yatırımcılar için de cazip bir seçenektir. Öngörülebilir ve sürekli bir gelir sağlayan Saas girişimlerine yatırım yapmadan önce bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Peki, SaaS’a yatırım yaparken hangi adımlar izlenmelidir? 

SaaS Nedir?

Açılımı ‘Servis olarak yazılım’ olarak geçen (SaaS); kullanıcılara internet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara erişim ve kullanım imkanı sağlayan, merkezi olarak barındırılan, aboneliğe bağlı bir lisanslama ve dağıtım modelidir. Yaygın kullanım alanları arasında; e-posta servisleri, elektronik takvim ve çeşitli ofis uygulamaları vardır.

SaaS’a Yatırım Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Unsur 

SaaS

Kullanıcılara web tarayıcısı aracılığıyla çevrimiçi olarak erişebilecekleri abonelik tabanlı bir ödeme yöntemi sunan SaaS yatırımlarında, bir yatırımcı diğer tura geçmeden önce belli ölçütleri önceden görmeyi ister. Bu konuda dikkat edilmesi gereken unsurları inceleyerek SaaS yatırımınızı başarıyla sonuçlandırabilirsiniz. SaaS yatırımlarından önce bakmanız gereken detayları 5 başlık altında ele alabiliriz.

1) Şirketin Toplam Yatırımcı Sayısı

SaaS şirketlerine yatırım yapan toplam kullanıcı sayısı, şirketlerin basın bültenlerinde veya konferans görüşmelerinde standart olarak sunulur. Ortaya konulan verilerde toplam yatırımcı sayısında ve SaaS tekliflerinde artış gözleniyorsa, ilgili şirkete yönelebilirsiniz. Bazı durumlarda ilgilendiğiniz  şirket yeterince büyükse, tahmin edilebilir nakit akışlarının ölçümü nedeniyle yatırımcı sayısındaki artış ölçülemeyebilir. 

2) Ürüne Dayalı Büyüme Stratejilerinin Bulunması 

SaaS

Ürün liderliğindeki büyüme (PLG) stratejisi, SaaS şirketleri açısından oldukça önemli bir unsurdur. Tüketicilerin ürünü kendileri için test etmelerini sağlayan ürün liderliğinde büyüme stratejisi, yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlardan biridir. Bu yöntem işletmelerin tüketiciye benzer ürünler geliştirmesine yardımcı olmanın yanı sıra yatırım yoluyla kazançlı getiriler sağlar. Ürün odaklı büyümeye bağlı kalan şirketler, yatırımcılar tarafından onaylanma şansını arttıranlar arasında yer alır. 

3) Yapay Zeka Destekli SaaS Uygulamalarının Kullanılması 

Yapay Zeka destekli SaaS uygulamaları daha büyük veri kümelerinin işlenmesinde ve müşteriye özel verilerle çözüm sunmada önemli bir rol oynar. Bu özelliği ile SaaS,  kullanıcıların görevlerini otomatikleştirmesine ve bilinçli iş kararları vermelerine imkan tanır. Böylece yatırımcılar, gelen verilere farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilir. Bir SaaS’a yatırım yaparken yapay zeka destekli uygulamalar içeren şirketlere yönelmeniz daha fazla avantajı deneyimlemenizi sağlar. Yapay zeka destekli uygulamalar geliştiren şirketlere Yalochat ve Zeni örnek gösterilebilir. 

4) Aylık Yinelenen Gelir Artışı 

SaaS

Aylık yinelenen gelir artışı (MRR) SaaS şirketinin, gelir artışının bir göstergesidir. SaaS şirketlerinin değerlendirmenin en iyi yolu olan MRR değeri, yatırımcılar açısından oldukça önemlidir. Yatırımcılar bir SaaS şirketine yatırım yapmadan önce daha net sonuçlar için yıllık yinelenen gelir (ARR) yerine, aylık yinelenen gelir artışına odaklanır. Daha fazla kanıt sunan aylık yinelenen gelir artışı ile SaaS şirketine dair yeterli bilgiye ulaşabilirsiniz. 

5) Müşteri Edinme Maliyeti (CAC)

Müşteri edinme maliyeti veya CAC olarak bilinen bu ölçüt, pazarlama ve satış maliyetlerini değerlendirmek için kullanılır. SaaS işletmelerinin müşteri edinme stratejisinin etkinliğini ölçen bu değerleri inceleyerek, yatırım yapmak istediğiniz şirketi yakından tanıyabilirsiniz. Yeni yatırımcılar almak için yapılan harcamaları analiz eden müşteri edinme maliyeti, potansiyel yatırımcılar tarafından incelenmesi gereken anlamlı bir metriktir.

Fongogo ile İlk SaaS Yatırımınızı Gerçekleştirin

Proje sahiplerinin, projelerinin hayata geçirilmesini kolaylaştıran Fongogo, potansiyel yatırımcılarla girişimcileri bir araya getiriyor. Yatırım sürecini kolaylaştıran Fongogo sayesinde SaaS yatırım sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Fongogo ile yapacağınız yatırımlarda periyodik fon kullanım raporlarının ve girişim metriklerinin takibini platform üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Şeffaf ve güvenli bir yatırım süreci sunan Fongogo ile yatırım yolculuğuna çıkmak hemen  iletişime geçin!