Girişiminiz için en doğru ismi bulmak marka değeriniz açısından oldukça önemlidir. Şirketle uyuşmayan bir isim bulduğunuzda müşterilerle bağlantı kurmak kolay olmayabilir. Net ve güçlü bir isimle şirketinizi kurarak pazarlama stratejilerinin amacına ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Peki, şirket ismi belirlerken hangi hataları yapmaktan kaçınmalısınız? 

Şirket İsmi Nasıl Seçilir? 

şirket ismi

Bir şirket isminin temel amacı; hatırlanması kolay, benzersiz ve hizmete yönelik olmaktır. Marka adınızın iletmek istediği mesaja göre isim önerileri toplamak, isim belirlemenin ilk adımını oluşturur. Amacınıza en uygun şirket ismini bulmak için dikkat edeceğiniz püf noktalar şu şekilde sıralanabilir: 

1) İşletmenizin Amacını Belirleyerek Başlayın 

Şirket ismi seçerken işleri kolaylaştırmanın en iyi yolu markanızın ve işletmenizin amacını gözden geçirmektir. Bu noktada; iş planınız, satış stratejileriniz, hedef kitleniz ve pazar araştırmalarınız devreye girebilir. Şirketiniz için amacınızı belirlerken size rehberlik edecek aşağıdaki soruları yanıtlayabilirsiniz. 

  • İşletme adınızla hangi mesajı iletmek istiyorsunuz? 
  • Şirketinizi benzersiz kılan nedir?
  • Müşterilerin işletmenizin adını gördüğünde ne düşünmelerini istiyorsunuz?

2) Mevcut Kaynakları Kullanın  

şirket ismi, mevcut kaynaklar

Şirketiniz için isim seçerken tek başına ya da ekibinizle beyin fırtınası yaparak daha iyi fikirlere ulaşabilirsiniz. Beyin fırtınası yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta  işinizin özünü aklınızda tutmanızdır. Şirket ismi konusunda beyin fırtınası yapmak için aşağıdaki site örneklerinden yardım alabilirsiniz. 

3) Ölçeklenebilir Bir İsim Seçin 

İşletmenize özel bir isim seçerken sınırlayıcı olabilecek isimlerden uzak durmanızda fayda var. Başlangıçta tek kalem bir ürünle yola çıkmış olsanız da ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı ürün gruplarına geçiş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra belirli bir bölgede hizmet vermenize rağmen gelecekte birçok şehirde yer alabilirsiniz. Bu nedenle büyümenizi engellemeyecek, farklı bölgelerde yanlış anlaşılmalara yol açmayacak kapsamlı bir isim seçmeniz gerekir. 

4) Hizmetinizi Anlatan Bir İsim Seçin 

şirket ismi

Seçtiğiniz şirket isminin işletmenizi yansıtması ve yaptığınız işe uygun olması son derece önemlidir. Tercih edeceğiniz şirket isminin insanlara işiniz hakkında bilgi verdiğinden emin olmanızda fayda var. Kulağa hoş gelen ancak duyulduğunda anlam ifade etmeyen kelimeleri şirket ismi olarak kullandığınızda, ilerleyen dönemlerde markalaşma konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

5) Akılda Kalıcılığa Önem Verin

İşinizin bir parçası olan şirket isminin yaptığınız işten çok uzak olmaması gerekir. Adınızın hedef kitlenizde yankı uyandırması ve akıllardaki yerini alması için şirket isminde oldukça seçici davranmalısınız. Bunun için seçtiğiniz isim önerileriyle ilgili geri bildirimler alabilirsiniz. Aile üyeleriniz, arkadaşlarınız ve meslektaşlarınızdan şirket ismi konusunda geri bildirim almak etkili olacaktır. Aynı zamanda ismin yüksek sesle söylendiğinde kulağa hoş gelmesi de kalıcılığı değerlendirmenizi sağlar. 

6) Kendi Adınızı Kullanmaktan Kaçının 

şirket ismi

Yeni bir şirket kurarken adınızı kullanarak marka değerinizi artıracağınızı düşünebilirsiniz. Ancak adınız işletmeniz hakkında herhangi bir bilgi çağrıştırmadığı için ölçekelenebilirliğinize engel olabilir. Gelecekte işinizi satmayı ve genişletmeyi düşündüğünüzde şirket ismi nedeniyle çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kendi isminizi seçmek yerine ürün ve hizmetlerinizi çağrıştıran isim seçmelisiniz.

Fongogo ile Girişimlerinizi Hayata Geçirin! 

Girişimcilerle yatırımcıları buluşturan Fongogo, her sektörden girişimciye hitap eder. Fongogo’nun sunduğu kitlesel fonlama sayesinde bireyler, işletmeler ve proje sahipleri yeni nesil fonlama sisteminden yararlanabilir. Finansmanı tabana yayan bu sistem fon bulma sürecinin hızlanmasını sağlayarak girişimlerin kısa sürede hayata geçirilmesine yardımcı olur. Yüksek büyüme potansiyeli olan girişimlerinizi hayata geçirmek için Fongogo ile iletişime geçin.