Bir girişimci olarak işinizi nasıl tanıtacağınızı ve yatırım alabileceğinizi bilmeniz gerekir. İşinizi yatırımcı sunumu ile doğru şekilde tanıtmak, finansman desteğinin yanı sıra olaya ne kadar hakim olduğunuzu vurgulamanızı sağlar. Yatırımcılara tanıtım ve satış konuşması yaparken birincil amacınız, onlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinme merakı uyandırmak olmalıdır. Peki, en iyi yatırımcı sunumu nasıl hazırlanır? Hangi yöntemler izlenebilir? 

Yatırımcı Sunumu Nedir?

Yatırımcı sunumu, girişimcilerin finansman desteği ararken yatırımcıların dikkatini çekmek ve yapılan işi kısa bir şekilde anlatmak için hazırladığı sunumdur.

Girişimciler bu süreçte iki farklı yatırımcı sunumunu deneyebilir. Bunlardan biri yatırımcılara e- posta yoluyla ulaşmak ve bilgi içeren bir sunum göndermektir. Diğeri ise potansiyel yatırımcılara daha fazla görsel ve özet bilgiler içeren, bizzat yapılan sunumlardır. Temelde her iki yatırımcı sunumunun da yapısı gereği sade ve öz olması önemlidir.  

En İyi Yatırımcı Sunumunu Hazırlamanın 5 Yolu 

Yatırımcı sunumu hazırlarken izleyebileceğiniz yöntemlerin sade ve ilgi çekici özellikte olması oldukça önemlidir. Sunumunuzu amacına uygun hale getirmek için bazı detaylara ekstra dikkat etmeniz gerekebilir. Bu süreçte işinizi kolaylaştıran önerileri 5 başlıkta inceleyebiliriz. 

1) İlk 30 Saniyeyi İyi Değerlendirin

Yatırımcıların kararlarını sunumunuzun ilk 30 saniyesinde verdiğini her zaman hatırlayın. Bu nedenle ilgi çekici bir sunum için, onlara anlatacağınız şeyleri en başta vermeniz oldukça önemli. Sunum içerisinde ürün veya hizmetinize duyulan ihtiyaç, işinizin bu ihtiyacı bir iş fırsatına dönüştürme yolları ve rekabet avantajı gibi detaylara değinmeyi unutmayın. Yatırımcıların dikkatini çekecek detayları dosyanıza ekleyebilirsiniz. 

2) Ürün ve Hizmet Faydalarını Açıkça Tanımlayın

Yatırımcılara sunum hazırlarken ürün veya hizmetinizin ne olduğunu açık bir şekilde anlatmanız gerekir. Bu noktada söz konusu hizmet veya ürünün işlevi ve özelliklerini açıkça tanımlayabilmelisiniz. Sizin tanımlamakta zorlandığınız bir iş, ürün veya hizmet yatırımcı tarafından anlaşılmayabilir. Yatırımcılar aynı zamanda hizmet ve ürünün müşteri tarafında hangi faydaları sunacağını da bilmek ister. Yatırım sunumu içerisinde avantajlara ve müşteriye olan katkılarına değinebilirsiniz. 

3) Rekabet Gücünüzü Gösterin

Yatırımcıları etkilemek için hazırlayacağınız sunumda pazaryeri araştırmalarının yeri her zaman önemli olacaktır. Hazırladığınız sunumda pazara ve rekabete hakim olduğunuzu göstermek işinizi bir kat daha kolaylaştırır. Ürününüzü veya hizmetinizi neyin benzersiz kıldığını ve nasıl öne çıkacağını dile getirerek rekabet gücünüzü gösterebilirsiniz. 

4) Slaytlarınızı Okunabilir Hale Getirin

Yatırımcılara yapacağınız sunumları kolaylaştırmak için dikkat edebileceğiniz belli noktalar var. Özellikle sunumu daha net ve dikkat çekici hale getirmek için madde işaretli listeleri kullanabilirsiniz. Sunum yaparken yazı tipi boyutu da önemli olduğu için hedef kitleniz tarafından istenilen mesafede ve okunabilecek düzeyde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Metinlerle dolu bir slayt yerine ara ara görseller ve simgeler de kullanabilirsiniz.

5) Harekete Geçirici Bir Mesajla Bitirin

Satış konuşmalarında olduğu gibi sunum esnasında da her zaman  harekete geçirici bir mesajla konuyu tamamlayın. Harekete geçirici cümlelerde parayı nasıl harcamayı planladığınızı, kar tahminlerinizi ve ne zaman kara geçeceğiniz gibi bilgilere yer verebilirsiniz. Mesaj seçimini sözlü ve yazılı olarak yapmayı tercih etmiyorsanız, konuyla ilgili çarpıcı bir görsel de tercih edebilirsiniz. 

Sunum Hazırlarken İşinizi Kolaylaştırabilecek Uygulamalar

Yatırımcı sunumu hazırlarken farklı programlardan destek alarak daha etkili bir sunum yapabilir ve bilgileri paylaşmayı kolaylaştırabilirsiniz. Masaüstü ve mobil cihazlar üzerinden kullanılabilen uygulamalar sayesinde en iyi yatırım sunumunu kusursuz bir şekilde hazırlayabilirsiniz. İşte, işinizi kolaylaştıracak masaüstü ve mobil uygulama seçenekleri! 

Fongogo ile Girişimlere Ortak Olun

Yatırımcı sunumu girişiminize gereken finansal desteği bulmak açısından önemlidir. Yatırım süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran Fongogo, girişimlerin kitlelere ulaşmasını ve görünürlüğünün artmasını sağlar. Projeniz yada şirketiniz hakkında detaylı bilgileri doldurarak kampanya sayfanızı oluşturabilir, fon toplamaya başlayabilir ve şirketinizi büyütebilirsiniz. Siz de Fongogo ile geniş yatırımcı ağına ulaşmak ve girişiminize fon bulmak için hemen bizimle iletişime geçin!