VSon zamanlarda oldukça popüler olan kitle fonlama kampanyaları, dünya çapında her yıl milyonlarca projeye ve fikre hayat veriyor. Girişimini veya projesini gerçekleştirmek isteyenler için avantajlı bir seçenek olarak karşımıza çıkan kitle fonlama kampanyalarında ise veriler oldukça önemli bir role sahip oluyor. Peki, kitle fonlama kampanyası nedir? En iyi kitle fonlama kampanyasına Fongogo ile nasıl ulaşırsınız?

Kitle Fonlama Kampanyası Nedir?

Kitle fonlama kampanyası, bir projenin geliştirilmesine veya bir fikrin yürütülmesi için ihtiyaç duyulan fonun internet tabanlı hizmetler aracılığıyla temin edilmesidir. Daha ayrıntılı bir anlatımla birçok ufak destek/yatırım bir ara getiriliyor ve finansman tabana yayılmış oluyor. Projenin sahibi, projeyi fonlayan kişiler ve kitle fonlama platformu, kitle fonlamanın üç temel unsurudur. Bu proje sahiplerinin girişimci olması şartı yoktur.

Bu fonlama sürecinin ilk adımında girişimciler, seçtikleri platforma projelerini anlatan bir başvuru yapar. Eğer başvuru kabul edilirse projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli fon tutarı ve zaman dilimi belirlenir. Fon oluşturulması aşamasında, yatırımcılar farklı projeleri inceler ve seçtikleri projeye fon yatırma olanağı bulur. Belirlenen sürede fon toplanırsa ilgili platform yine önceden belirlenen komisyon tutarını keserek proje sahibine ödeme yapar.

Kitle Fonlama Kampanyalarında Verilerin Önemi

kitle fonlama kampanyası

Sosyal medyadaki tanıtımlar ve pazar dinamikleri ile analitikte oldukça önemli bir yere sahip olan çok sayıda veri üretilir. Bu büyük veri ve analitik, kitle fonlama kampanyalarında doğru tahminler yürütmek için önemlidir. Veri bilimcileri, geçmiş analiz sonuçlarına dayanarak fonlama kampanyalarının başarısını doğru öngörülerle tahmin edebilir. 

Kitle fonlaması alanında büyük verinin potansiyelinin farkına varılarak daha birçok fayda eklenebilir. Büyük veri, girişimcilerin doğru alanı seçmesine ve o alandaki sorunları çözecek bir proje tasarlamasına yardımcı olurken daha fazla yatırımcı onların projelerine yatırım da yapabilir. Bu nedenle, kitle fonlaması alanında büyük veri giderek daha önemli hale gelmektedir.

Sosyal Medyanın Kitle Fonlama Kampanyalarına Katkısı Nedir?

kitle fonlama

Sosyal medya, kitle fonlama kampanyalarında büyük rol oynuyor. Sosyal medyadan elde edilen veriler, hedef kitle tercihlerinin etkin bir şekilde tahmin edilmesi için kullanılıyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, sosyal medyanın kitle fonlamada güçlü bir etkisi olduğunu ve etkileşimlerin hedef kitle ile iletişimi güçlendirdiğini ortaya koydu. Bu amaçla kullanılan en popüler iki sosyal medya sitesinin Twitter ve Facebook olduğu belirtildi. 

Kitle fonlaması, veri ve analitik tarafından yönlendirilen birçok başarı öyküsü yarattı. Örneğin; Ouya oyun konsolu, doğru tahminler için verileri kullanan Kickstarter aracılığıyla sadece 29 günde 8,5 milyon dolar toplayarak büyük bir başarı elde etti. Başka bir örnek, yaklaşık 30 gün içinde 6 milyon dolar toplayan Pono Music‘tir. Finansmanı sağladıktan sonra PonoMusic, PonoPlayer içeren işletim modelini geliştirdi. Verilerin gücüyle ve kitle fonlama pazarlamasının yardımıyla işletmeler bu örneklerde de görüldüğü gibi büyük başarı elde edebiliyor.

Kitle Fonlama Kampanyalarının Adresi: Fongogo

Fongogo kitlelerin desteğiyle ihtiyaç duyulan sermayenin kazanılmasına katkıda bulunurken fon bulma sürecini hızlandırır. Proje sahiplerine, proje sayfalarını yaratıp ödeme sistemlerini kullanabilecekleri ve kampanyalarını başarılı bir şekilde yürütebilecekleri bir düzenek sunar. Ödül bazlı kitle fonlama projeleriyle bireylerin ürün veya hizmetlerinin ön satışıyla aradığı destekleri ileriki bir tarihte gerçekleştirme taahhüdü ile manevi karşılıklar sunarak toplamasını sağlar. Paya dayalı kitle fonlama projeleriyle ise yatırımcılar büyüme potansiyeli olan girişimlere yatırım yapma ve bu girişimlerin başarılarına ortak olma imkanına erişir. Daha fazla bilgi için Fongogo ile hemen bugün iletişime geçin.