Projelerini başarılı sonlandıran proje sahiplerinin hikayelerini paylaştıkları Fongogo Başaranlar Klübü’nün bugünkü konuğu Plastic Move’dan Büşra Köksal. Plastic Move, yılda çöpe giden 5 milyar ekmeği ekonomiye geri kazandırarak biyoplastik hammaddesi üreten bir biyoteknoloji girişimi ve iklim krizi hareketidir. Projenin detaylarına buradan ulaşabilirsin.

1- Proje Sahibi Kimdir? Neler yapıyor?
Merhaba Ben Büşra Köksal. Plastic Move’un kurucusuyum. İstanbul Üniversitesi’nde fizik okuyor ve polimer fiziği üzerine çalışıyorum.

2- Kitlesel fonlama ile nasıl tanıştı?
Girişimlerin finansman bulabileceği yollardan biri olduğunu öğrendim birkaç web sitesinde. Yurtdışındakilerin süreçleri çok uzun sürüyor ve bütçe gerektiriyordu. Türkiye’den kimler var diye bakarken Fongogo ile tanıştım.

3- Hangi projesi ile başvurdu?
Plastic Move için kitlesel fonlama açtık. Biz Plastic Move ile atık ekmeklerden biyopolimer üretimi gerçekleştiriyoruz. Ürün denemelerimizin testlerini yaptırmak ve arge ihtiyaçlarımızı karşılamak için 20 bin lira tutarında bir tutar topladık.

4- Nasıl bir süreç geçirdi? Hangi yolları kullandı?
Öncelikle hikayesini anlatarak sosyal medyada, özellikle de Twitter’da destek istedim. Bununla beraber katıldığımız girişimcilik programı ve bize destek verebileceğini düşündüğümüz komünitelerden paylaşım ricalarında bulunduk. Yakın çevremizden çok sosyal medyadan ve katıldığımız programlardaki insanlardan destek aldık diyebiliriz.

5- Başarılı geçen Kitlesel fonlama süreci sonrası neler yaşandı?
Plastic Move Evyap ve Sarten ile ilk iş birliğini hayata geçirdi. Ve şu an birçok başka büyük marka ile POC aşamasında.

6- Proje açmak isteyen kişilere nasıl öneriler verir?
İnsanlardan bu desteği samimi bir şekilde isteyin ve hikayenizi anlatın. Böylece sizinle empati kurmaları kolaylaşacak ve sorununuzu kendi sorunları gibi benimseyecek gibi benimseyecek ve ellerinden ne gelirse yapmak isteyeceklerdir.