Merhaba ben İlkay Bilgiç, Gece Babamızı Ararken kısa filminin yardımcı yapımcılığını yapıyorum. Filmimiz için Fongogo’dan 20.000 TL’lik bir hedef koyduk ve bu hedefe kampanya süremiz bitmeden ulaştık. Kitlesel fonlamanın gücüne inanıyorum. 

2014’ten beri Fongogo üyesiyim. Bu nedenle kitlesel fonlamaya dair bilgiye uzun yıllardır sahibim. Daha önce Fongogo üzerinden projelere destek vererek başladım. Bana tekrar kitlesel fonlama heyecanı yaşatan kampanya, Kumbaracı 50’nin kampanyası oldu. Bir topluluk olma hali projeyi başarıya ulaştırıyor. Kumbaracı 50’de de var olan bir topluluğun desteğini harekete geçirdik. Onların kapanma ihtimalini duyunca aklıma ilk gelen şey kitlesel fonlama oldu. Projeyi başlattık ve başarılı olduk. 

2014’te başlayan kitlesel fonlama ile olan bu ilişkim, Kumbaracı 50 ile alevlendi ve kısa filmimiz için finansman ararken Kültür Bakanlığından destek aldık ancak yeterli değildi. Alternatif finansman kaynağı olarak kitlesel fonlamanın pek çok açıdan daha avantajlı olacağını düşündük. Projenizin ihtiyacı 100.000 TL ise bir kısmını da olsa kitlesel fonlama ile toplamak bir topluluk oluşturmaya ve projenizi tanıtmaya fayda sağlıyor. Kolektif üretime dair bir fırsat tanıyor. Sadece bir projem var ve gerçekleştireyim gibi düz bir noktadan bakmıyorum. 

Her şey kampanyayı yayınlamadan önce başlıyor, hatta büyük bir kısmı yazdığınız metin ve çektiğiniz videoda derdinizi iyi anlatmakla başlıyor. Sonrasında sosyal medyada duyurmaya başladık. Sürekli destekçilerimizi duyurduk, videolarla orayı besledik, çevremize haber verdik. Hatta tanımadığımız birinden 5.000 TL’lik bir destek aldık. Bunu görünce destekleyen kişiye ulaştık ve bir network üzerinden bize ulaştığını öğrendik. Arkadaşlarımızdan birine duyurmasını rica ettiğimiz bir networkte paylaştığı için proje tanımadığımız kişilere kadar ulaşmış. Bu yüzden projenizi duyururken oraya göndersek ne olur ki oradan destek gelmez diye düşünmemeli, ulaşabildiğiniz her yere duyurulmalısınız.

Destek toplarken insanlardan birebir istemek gerek. İnsanlarda bu konuda bir çekince olduğunu görüyorum, isteyen taraf istemekte zorlanıyor ancak zorlanmayın ve isteyin. Bu konudaki çekinceden çıkmak gerekiyor ve bunun bir paylaşım ekonomisi olduğunun farkına varmak gerekiyor. Başkasının cebindeki işine yaramayacak bir 10 lirayı sana faydalı bir iş için vermesinin ayıp olmadığını fark etmek gerek. İyi bir hazırlık yapmak gerekiyor. Önce bir ekip oluşturmak gerekiyor. Sosyal medya için koordinasyon için ekip oluşturmak gerekiyor. Videolar çekiliyor, metinler yazılıyor bazen grafik tasarımlara ihtiyaç oluyor, bütün bunlar için ekip gerekiyor. Ayrıca yaptığınız şeyleri üçüncü bir göz olarak başkalarına gösterin. Anlatmak istediğiniz şey karşı tarafa doğru geçiyor mu? Öncesinden sosyal medya planlamasını bile yapmak ve her şeyi detaylı planlamak gerekiyor. 

Kitle fonlamasını kolektif bir değer yaratmak olarak görüyorum bu nedenle kitle fonlamasını hem teoride hem pratikte değerli buluyorum.