2008 global finansal krizinden sonra bankalara alternatif olarak kullanılmaya başlayan kitle fonlaması, katlanarak büyüyen hacmiyle kaynağa ulaşımda zorluk çeken ve finansal sistem dışında kalmış girişim ve şahısları kitlelerle buluşturarak finansmanın demokratikleşmesini sağlıyor. Kitle fonlamasının dünya genelinde bağış, ödül, hisse ve borç bazlı olmak üzere dört türü uygulanıyor. Bağış bazlı kitle fonlamasından STK ve Vakıflar yararlanabiliyor, burada destekçilerin yaptıkları desteklerin karşılığında bir beklenti bulunmuyor. Ödül bazlı türünde ise bireyler veya şirketler proje başlatarak destek toplayabiliyorlar, proje bitiminde destekçilerine vaad ettikleri ödülleri ulaştırıyorlar. Hisse bazlı kitle fonlaması ise girişimine yatırım arayan ve daha büyük meblağlara kitleler aracılığıyla ulaşmak isteyen girişimcilerin, şirketlerinin belirledikleri bir oranda hissesini destekçilerine vermesi ile şirketini fonlamasıdır. Borç bazlı kitle fonlaması ise bireylerin ve şirketlerin gene birey ve şirketlere bizim gibi platformlar aracılığıyla borç vermeleri ile gerçekleşiyor. Burada destekçilerin beklentisi yatırımlarının karşılığını ilerleyen dönemde getiri ve faiz şeklinde alabilmek oluyor. Borç bazlı kitle fonlaması türü henüz Türkiye’de regüle edilmese de dünyada en çok kullanılan kitle fonlaması türü olarak dikkat çekiyor.

100.000 e yakın üyesiyle gün geçtikçe büyüyen Türkiye’nin lider kitle fonlaması platformu Fongogo, bugüne kadar 1.000’in üzerinde proje yayına aldı ve kitle fonlamasının ülkemizdeki temsilcisi oldu. Destek, Cansuyu, Kumbara, GogoPazar ve Fongogo Pro modelleriyle bütüncül bir alternatif finansman çözümü sağlayan Fongogo’nun hedefi kitle fonlamasının bütün dikeylerini hayata geçirerek daha fazla insanın hayallerini hayata geçirmesini sağlamaktır. Geleneksel fon toplama yöntemlerinin hantallığına çözüm olarak sermayeye erişimi kolaylaştırmak, kobi ve girişimler için tüm finansman ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir adres olmayı hedefliyoruz.

Destek projesi modeli ile ilk çıkışını yapan Fongogo’da proje sahipleri hayallerini/fikirlerini gerçekleştirmek için bir hedef fon belirliyorlar ve bu hedefledikleri fona belirledikleri süre içinde (birey ve şirketler için max 60 gün) ulaşabilirlerse banka hesaplarına fon transferi sağlanıyor. Eğer bu süre zarfında hedefledikleri fona ulaşamazlarsa destekçilerin destekleri iade ediliyor. STK ve Vakıfların destek projelerinde ise, proje süreleri 90 güne kadar uzayabiliyor ve bu kurumlar özelinde  ‘Hepsi Kalsın’ modeli uygulanıyor. Yani proje süresi bitiminde hedefledikleri fon miktarına ulaşıp ulaşmadıkları dikkate alınmadan, toplanılan tüm fonun transferi gerçekleştiriliyor. 

Özellikle pandemi döneminde dayanışma ruhuyla işletmelerin kapanmasını engellemek için geliştirdiğimiz iş modelimiz Cansuyu ile, Kumbaracı50 Kapanmasın, Beyoğlu Sineması Sayenizde gibi Fongogo tarihinde rekor kıracak fonlama seviyelerine ulaşıldı. Globalde kitle fonlaması platformlarına baktığımızda lokal işletmelere destek paketlerinin sunulduğuna şahit olduk. Restoran, cafe, kuaför, pastane, çiçekçi, fotoğrafçı vb. kobilerin yararlanabileceği Cansuyu kampanyasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Cansuyu kampanyası kapsamında yakın zamanda Şekerbank ile Fongogo üzerinden proje açan işletme sahipleri ve girişimcilere uygun faizli mikrokredi imkanlarından yararlanabileceği bir kampanyanın duyurusunu da yapmış olalım.

Destek ve Cansuyu projelerinden sonra yayına alınan Kumbara modelimizde ise müzisyenler, bloggerlar, yazarlar, gazeteciler, podcast yayıncıları, youtuberlar gibi düzenli içerik üreticileri, abone müşteri elde etmek isteyen işletmeler, düzenli bağış almak isteyen STK’lar önceki işlerinden örnekleri sergileyerek ve farklı destek seviyelerinde abonelikler belirleyerek projelerini oluşturabilirler. Destek projelerinde destekçilerden tek seferlik destekler alarak fon toplamak söz konusu iken Kumbara projelerinde abonelik altyapısı kullanılır. Destekçiler, projelere abone olurlar ve aboneliklerini iptal edene kadar  her ay kartlarından seçtikleri destek seviyesinde çekim yapılır. Destek projelerindeki ödüller tek seferlik iken, Kumbara projelerindeki ödüller aylıktır.

Kitle fonlaması ile ticarileşme arasındaki boşluğu kapatmak ve satış çözümü sunma amacıyla yayına aldığımız GogoPazar modelimizde ise fiziki ürünü olan girişimler ürünlerinin satışını yaparak fon toplamaya ve destekçi kitlelerini genişletmeye devam edebilecekler. Başarıyla fonlanan projeleri sonrasında artık seri üretime hazır hale gelen ve siparişi verilen ürünlerini anında müşterilerine/destekçilerine ulaştırabilecek olan proje sahipleri, ürünlerini GogoPazar üzerinde tıpkı bir pazaryerinde gibi tek tek satabilecekler. 

Ekim 2019’da yürürlüğe giren Paya Dayalı Kitle Fonlaması tebliği ile birlikte bu alanda faaliyet gösterecek olan Fongogo Pro’nun hazırlıklarına başlamıştık. Önümüzdeki günlerde akreditasyonunu hızla tamamlayacağımız platformumuzda an itibariyle girişimci olarak proje başlatmak üzere ön kayıt oluşturabiliyorsunuz. Paya Dayalı Kitle Fonlaması, girişimcinin projesinin veya şirketinin paylarının bir kısmını, finansman temin etmek amacıyla SPK tarafından lisanslanmış bir platform üzerinden satışa sunmaları anlamına geliyor. Satışa sunulan paylarla, yatırımcılardan kampanya süresi içerisinde ihtiyaç duyulan fon sağlanmış oluyor. Bir mikro halka arz niteliğindeki sistem sayesinde yatırımcılar erken aşama girişimlere doğru zamanda ve güvenli bir şekilde yatırım yaparak daha yüksek getiri elde edebiliyorlar. Bu yeni nesil fonlama sistemi ile ekonomiye katma değer sağlayan yepyeni girişimlerin doğmasına aracılık edeceğiz. Tüm girişimcileri FongogoPro’ya girişimleri için fon toplamaya davet ediyoruz. Link üzerinden bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Program aktif olduktan sonra biz size ulaşacağız.


Fongogo’ya hem hayalleri, fikirleri, girişimleri olan proje sahiplerini hem de bu hayallerin gerçekleşmesine destek verebilecek gönlü zengin destekçileri bekliyoruz. Herhangi bir sorunuz için Fongogo ekibine info@fongogo.com adresinden yazarak ulaşabilirsiniz.