İş konsepti yenilikçi ve potansiyel olarak yüksek karlı olmasına rağmen, yatırım almak kolay olmayabilir. Yatırımcılar bu süreçte sadece iş fikrinin gelişeceğine ve iyi getiriler sağlayacağına dair sözleri kabul etmeyecektir. Fon desteği almak isteyen girişimcilerin yatırımcılara iyi bir yatırım getirisi sağlama olasılığının yüksek olduğunu somut olarak göstermeleri gerekir. Peki, yatırımcılar bir girişime destek sağlarken ne ister? Girişimlerden beklentileri nelerdir? 

Yatırımcı Tipleri Hakkında 

Yatırımcılar, stratejileri ve kâr beklentileri doğrultusunda farklı tiplere dönüşebilir. Risk yatırımcıları, süreçte uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip olduğuna inanılan girişimlere yatırım yapmayı tercih eder. Yatırım süreci riskli olsa da risk yatırımcıları başarılı bir geri ödeme için bu süreçte yer almayı ister. Sermaye yatırımcıları ise  sahibine kâr ve varlıkların belirli bir kısmına kadar hak veren yatırımlara yönelir. Fonların ve yatırımcıların doğrudan şirketlere yatırım yaptığı veya ilgili şirketleri satın aldığı, bu yatırım şekli sermaye yatırımcıları için karlı bir geri dönüş sağlar. Sonuç olarak her iki yatırımcı tipinde de strateji ve kâr beklentisi ortaktır. 

Yatırımcıların İş Modellerinde Aradığı Unsurlar Nelerdir?

yatırımcı

Bir yatırımda her ne kadar sürdürülebilirlik ve ekonomik getiriler ön plana çıksa da, yatırımcıların dikkat ettiği başka unsurlar bulunur. Güvenilirlik ve rekabet gibi hususlar, yatırımcıların önemsediği ilk detaylar arasında yer alır. Buna ek olarak bir yatırımcının, iş modelinde aradığı diğer ayrıntılar şöyle sıralanabilir; 

  • Aşina olunan bir sektör,
  • Gelecek vaat eden bir yönetim ekibi,
  • Büyük bir pazara ve rekabet avantajına sahip iş fikri, 
  • Momentum veya çekiş gücü sunan bir şirket,
  • Nakit akışını destekleyecek iş modeli. 

Yatırımcılar Bir Girişime Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Eder?

Yatırım almak isteyen girişimciler için sermayeyi artırmak, söz konusu startupı daha hızlı büyütmek ve harika bağlantılar edinmek adına çeşitli fırsatlar sunabilir. Girişim söz konusu olduğunda yatırımcılar, bu süreçte girişimcilerin satış konuşmasının hedef kitlenin ilgisini çekecek kadar büyüleyici olmasına ayrıca dikkat eder. Bu konuşmada yatırımcılar, yatırım yapacağı şirketi  görmek ve hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilir. Yatırımcıların, bir girişime yatırım yaparken dikkat ettiği ayrıntıları dört  başlıkta inceleyebiliriz. 

1) Güvenilirlik

yatırımcı

Yatırımcıların, yatırım yaparken dikkat ettiği en önemli unsurların başında güvenilirlik yer alır. Bu süreçte girişimini sunan kişi ve şirketlerin kendinin farkında olması son derece önemlidir. Yatırım yapmadan önce çeşitli araştırmalar gerçekleştiren yatırımcılar, söz konusu girişim için gereken uygun beceri ve deneyimin bulunduğu kişilerle çalışmayı ister. 

2) Uygulanabilir Fikirler 

Girişimlerin belirli bir sorunu çözmeye ya da geliştirmeye yönelik olması yatırımcıların görmeyi istediği başlıca unsurlar arasındadır. Belirli bir açığı kapatan ve hedef kitlenin devamlılığını sağlayacak olan işlerde, yatırımcıların daha iştahlı olduğu görülebilir. Bunun yanı sıra geliştirilen girişim ve iş fikrinin ölçeklendirilebilir olması da dikkat edilen bir diğer konudur. Yatırımcılar ilgili girişimin gelişim vaad etmesi, uygulanabilir, gerçekçi ve önünde yasal ya da toplumsal engeller bulunmayan bir fikir olmasını önemser. 

3) Rekabet Avantajı 

yatırımcı

Yatırımcılar daha önce yatırım yaptığı ve aşina olduğu sektörlerle ilgili girişimlerde en az birkaç rakibi tanıyordur. Bu nedenle yatırımcılar, yatırım yapacağı girişimle ilgili rekabet noktasında bazı önemli avantajlara dair kanıt isteyebilir. Yatırım alacak iş modelinin, yatırımcılara sürdürülebilir bir rekabet avantajı oluşturabileceğine dair önemli kaldıraç noktalarının bulunması ikna sürecini hızlandırabilir.

4) Ekonomik Getiriler

Yatırımcılar,  önüne gelen projelerle ilgili iki temel finansal sorusunun cevabını arar. ‘‘Ne kadar yatırım yapmam gerekiyor ve ne zaman yatırım yapmam gerekiyor?’’ Her iki sorunun da kapsamlı bir finansal projeksiyonla yanıtlanabilir olması oldukça önemli. İş modelin arkasındaki varsayımların tam açıklamasının yapılması ve eksiksiz bir finans setinin sunulması, yatırımcıların görmeyi istediği özellikler arasındadır. Bu süreçte yatırım almak isteyen girişimcilerin ekonomik getirilere değinerek yatırım getirisinin yatırım yapmaya uygun olduğunu kanıtlaması gerekir. 

Girişiminizi Fongogo ile Hayata Geçirin 

Girişim, finans ve yatırım dünyasının tecrübesini bünyesinde barındıran Fongogo, kitle fonlamasına inanan destekçileriyle girişimlerin kaynağa ulaşmasını sağlıyor. Hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeyi ya da iş fikrini ertelemek yerine Fongogo ile fon bulma ayrıcalığını deneyimleyebilirsiniz. Fongogo proje sahiplerine, proje sayfalarını yaratabilmesi ve kampanyalarını başarılı bir şekilde yürütmesi için gereken desteği sağlar. Siz de Fongogo’da kitle fonlaması girişiminize yatırım bulma fırsatını kaçırmayın.