Son yıllarda online platformlarda para ödünç verme, proje fonlama ve pazar araştırması yapma gibi eylemlere tanık oluyoruz. Bütün bunlar olurken, hangi platformların tam olarak nasıl çalıştığını anlamak, projenin başarısını arttırmada önemli bir etken oluyor.

b1.fw

İşte girişimcilerin kiltesel fonlama hakkında bilmeleri gereken 3 önemli gerçek:

1. Mikrofinans değil.

Büyük ihtimalle Kiva’yı duymuşsunuzdur. Bu platform, para olan insanlarla gelişmekte olan ülkelerde işleri için küçük miktarlarda fona ihtiyacı olan insanları biraraya getiriyor.  25 dolar gibi küçük bir miktar geri ödemeli olarak ödünç alınabiliyor.  Ne kadar bu durum kitlesel fonlama gibi dursa da, aslında Kiva’nın yaptığı şey mikrofinans. Yani, gelişmekte olan küçük işletme sahiplerini erişemeyecekleri bir sermayeye ulaştıran bir sosyal hareket.

2. Kitlesel kaynak (crowdsourcing) değil.

Kitlesel fonlama ve kitlesel kaynak birbirlerine çok yakın kelimeler olsa da, birbirinden oldukça farklı terimler. Kitlesel kaynak bir fikrin ya da projenin geliştirilmesi için insanların bir araya gelmesini ifade eder. Bir kitle bir bireyden daha yaralıdır ilkesiyle hareket eder. Her an açıp baktığımız Wikipedia’yı buna örnek olarak verebiliriz. Buradaki her şey katkıda bulunmak isteyen bireyler tarafından yazılıyor. Burada bahsi geçen şey, fondan ziyade bilgiyi paylaşmak ve aramaktır.

3. Ödül mü, ödünç mü, yoksa hisse mi?

Kitlesel fonlama proje sahibinin ihtiyacı olan fonu kitlelerden sağlaması anlamına geliyor. Ama bunun bir çok yolu var.

Örneğin, en yaygın kitlesel fonlama tipi ödül bazlı olan sistem. Yani, destekçi projeye yaptığı destek miktarıyla orantılı olarak karşılığında bir “ödül” alır. Bu projeyle ilgili her şey olabilir. Diğer yaygın örnek ise, ödünç verme sistemi üzerine işleyen model. Burada, destekçi proje sahibine belli bir miktar fon ödünç verir. Banka olmadan kredi almak gibi düşünülebilir. Gittikçe yaygınlaşan hisse modeli ise, destekçilerin sağladıkları fon karşılığında projeden hisse almaları şeklinde çalışır. Proje için en iyi platformu seçmeden önce bütün bu özellikleri bilerek harek etmek de fayda var!

Hatırlatmadan geçmeyelim: Fongogo ödül sistemiyle çalışıyor 🙂

Kaynak:https://www.entrepreneur.com/article/236373