Sık Sorulan Sorular

Kitlesel Fonlama nedir?

Kitlesel Fonlama, sen, ben gibi insanların, yani kitlelerin, bir araya gelerek bir projeye kendi paraları ile destek olmalarıdır. Yani kısaca, az sayıda insandan büyük miktarlarda sermaye bulunması yerine, internet üzerinden açılan bir tanıtım sayfasının paylaşımı ile çok sayıda insandan küçük miktarlarda destek istenmesidir. Destekçiler karşılık olarak Proje ile ilgili ödüller elde ederler. Kitlesel Fonlama konusunda daha detaylı bilgi için Fongogo Akademi’yi takip etmeni öneririz.

Fongogo ne iş yapar?

Fongogo, her türlü projenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan sermayenin kitlelerin desteğiyle bir araya getirilmesine aracı olur. Proje Sahipleri'nin Proje sayfaları yaratıp ödeme sistemlerini kurabileceği ve sistemi yürütebileceği düzeneği Fongogo sağlar.

Fongogo başka dillerde de kullanılabilecek mi?

Fongogo Türkçe bir site olarak hayata geçmiştir. Ancak kısa bir süre sonra İngilizce başta olmak üzere diğer dillerde de faaliyet göstermeye başlayacaktır.

Beğendiğim projelere nasıl destek olabilirim?

Beğendiğin projelerin Destekle bölümüne giderek arzu ettiğin ödülden arzu ettiğin sayıda seçebilirsin. Bir sonraki adımda bilgilerini doldurup son olarak da kredi kartı veya bankamatik kartı numaranı girerek desteğini gerçekleştirebilirsin.

Projemi Fongogo’ya nasıl koyabilirim?

Projenin Fongogo’da yer almasını istiyorsan öncelikle sisteme üye olmalısın. Daha sonra Proje Başlat linkini takip ederek adım adım projeni oluşturabilirsin. Bunu yaparken ise Fongogo Proje Yürütme Rehberinden ve Proje Filmi Rehberinden yararlanabilirsin.

Desteklediğim miktar ne zaman çekilir?

Projeye destek olduğunda, destek olduğun miktar kredi kartından çekilecektir. Proje sona erdiğinde, eğer proje (birey/şirket) başarılıysa desteğin proje sahibine aktarılacaktır, aksi durumda kartına iade yapılacaktır. STK projeleri için her iki durumda da, proje sona erdiğinde çekilen destekleri alacaktır.

Beğendiğim projelere nasıl destek olabilirim?

Beğendiğin projelerin Destekle bölümüne giderek arzu ettiğin ödülden arzu ettiğin sayıda seçebilirsin. Bir sonraki adımda bilgilerini doldurup son olarak da kredi kartı veya bankamatik kartı numaranı girerek desteğini gerçekleştirebilirsin.

Projeye destek olmak bana nasıl bir katkıda bulunuyor?

Fongogo’da gördüğün ve ilgini çeken bir projeye destek olduğunda, hem bir veya birden fazla kişinin hayatına büyük bir katkıda bulunmuş olacak, hem de karşılığında sunulan ödüle sahip olacaksın. Projeler yenilikçi ve farklı ürün ve servisleri içerdiğinden, satın almış olacağın ödülün değeri büyük!

Projeye destek olmanın bana ek bir masrafı var mı?

Fongogo’da yer alan projelere destek verirken sadece destek miktarı alınır. Herhangi bir ek masraf destekçiden alınmaz.

Ödüller nedir?

  • Birey/Şirket Projeleri

Birey ve şirketler ödül olarak Proje sonucunda üretecekleri ürün veya servisin bir parçasını sunar. Örneğin tiyatro oyununun sahnelenmesi için destek verdiysen tiyatro bileti, seminere destek verdiysen seminer kitabı, bir mekana destek verdiysen indirimler gibi birçok ödül alabilirsin. Böylece hem desteğin karşılıksız kalmaz, hem de Proje’nin hayata geçtiğine birebir şahit olabilirsin.

  • STK Projeleri

Sivil Toplum Kuruluşları da Birey ve Şirketler gibi aldıkları destek karşılığında ödül sunarlar. Ancak bu kategoride bulunan projeler kar amacı gütmediğinden, sundukları ödüller farklı formatlarda teşekkür belgeleri, isimlerin bir yerde gözükmesi veya saha ziyaretleri gibi maddi yükü olmayan seçeneklerden oluşabilir.

Ödülümü nasıl ve ne zaman alırım?

Ödülünün tahmini olarak ne zaman eline geçeceği Destekle bölümünde Proje Sahibi tarafından belirtilmiştir. Proje süresi bitiminde ödüllerin sana ulaşması için gerekli olan bilgiler Proje Sahibi ile paylaşılır. Ödülün nasıl alınacağı ödülün çeşidine göre farklılık gösterir.

Ya ödülüm geç kalırsa?

Eğer ödülün Proje Sahibi’nin önceden belirtmiş olduğu tahmini tarihte eline ulaşmamış ise, öncelikle e-mailini, sonra da Proje Sayfası’nda bulunan Güncellemeler bölümünü kontrol et.

Proje Sahibi gecikmeyi açıklayan bir e-mail atmış veya bilgi paylaşmış olabilir. Buradan sonuç alamazsanız Proje Sahibi ile kontağa geçmeni ve sormanı tavsiye ederiz.

Yine sonuç alamaman durumunda Fongogo ile kontağa geçip durumu bildirmeni rica ediyoruz – araştırarak elde edebildiğimiz tüm bilgiyi seninle paylaşacağız.

Nasıl ödeme yapacağım?

Kredi kartı veya bankamatik kartı numaran yeterli! Üye olarak “Destekle” butonunu takip edip istenilen bilgileri girerek ödeme yapabilirsin.

Destek verdiğimin dışarından görülmesini istemiyorum. Mümkün mü?

Tabii ki. Herkesin isminin açıklanmasını istemeyeceğinin farkındayız. Desteğini anonim yapmak için tek yapman gereken Destekle sayfasındayken aşağıdaki ilgili kutuya tik atmak. Ancak ödüllerin gönderilmesi ve Proje Sahibi’nin gerekli bilgilendirmelerde bulunabilmesi için isim, e-mail ve gerektiği durumlarda adres bilgileri Proje Sahibi ile paylaşılacaktır.

Destek olduktan sonraki süreç nasıl işler?

Desteklediğin Proje’nin süresi bitinceye kadar ve sonrasında Proje hakkındaki Güncellemeleri takip edebilirsin. İnanarak desteklediğin bu Proje’yi kendi çevrene de duyurman çok faydalı olacaktır.

Eğer desteklediğin Proje hedeflediği bütçeye ulaşamayacak gibi duruyorsa, bitimine bir hafta kala sizden Proje’yi paylaşarak daha fazla destek bulmak için paylaşmanı rica edebiliriz. Proje bitiminde ise hedef bütçesine ulaşıp ulaşmadığı konusunda bir bilgilendirme e-maili alacaksın. Güncellemeler bölümünden ödüllerinin izini sürebilirsin.

Fongogo üzerinden projelere para ödünç verebilir veya yatırım yapabilir miyim?

Fongogo Pro ile herkes yatırımcı olabilecek, girişimler sermayeye kitlelerin desteğiyle ulaşacak. Fongogo Pro, Türkiye’nin lider kitlesel fonlama sitesi Fongogo’nun sermaye bazlı kitlesel fonlama yapan platformudur. Fongogo Pro platformunu buradan inceleyebilirsiniz.

Proje Sahipleri Fongogo’da başarılı olan projelerini hayata geçirecekler mi?

Ödüller, aynı zamanda projelerin hayata geçeceğinin garantisi olma rolünü üstleniyor. Her destek ile aynı zamanda Destekçi ve Proje Sahibi arasında bir anlaşma imzalanmış olduğundan, Proje Sahibi’nin projeyi hayata geçirme yükümlülüğü bulunuyor.Bu konuda bütün sorumluluk da proje sahibine ait olup, Fongogo'nun herhangi bir yükümlülüğ bulunmuyor. Ancak bir yandan Fongogo başarılı projeleri takip ediyor; hatırlatmalarda bulunuyor.

Destek olduğum Proje bütçe hedefine ulaşamaz ise ne olur?

  • Birey/Şirket Projeleri

YaHepsiYaHiç Modeli: Tüm destekler Destekçilere iade edilir. Birey/Şirket fon elde edemez, ancak bir şey kaybetmez.

  • STK Projeleri

HepsiKalsın Modeli: Sivil toplum kuruluşlarına yapılan destek kurumun projesine yapılan bir bağış olduğundan toplanan miktar bütçe hedefine erişmemiş olsa bile toplanan fonlar STK’ya transfer edilir.

Proje Sahipleri ile iletişime geçebilir miyim?

Projeler hakkındaki yorumlarını Yorumlar bölümünden paylaşmanı, böylece fikirlerini diğer ilgilenen kişilerin de görmelerini sağlamanı tavsiye ediyoruz. Ancak Yorumlar bölümünden paylaşamayacağını düşündüğün farklı bir konu söz konusu ise Proje Sayfası’nda bulunan "İletişime Geç" kısmından Proje Sahibi’ne mesaj atabilirsin.

Yurtdışından Destekçi olabilir miyim?

Projelere kredi kartını veya diğer online ödeme sistemini kullanarak yurtdışından da destek olabilir, çevrenle paylaşabilirsin.

Yurtdışından ödeme yaparken, kullandığın bankanın güvenlik prosedüründen dolayı hata mesajları alabileceğini de göz önünde bulundurman da fayda var. Bu nedenle, ödeme yapmadan önce bankanı yapacağın işlemle ilgili bilgilendirerek bu hataları ortadan kaldırabilirsin.

Fon desteği dışında projelere nasıl katkıda bulunabilirim?

Projelerin fon dışında ihtiyaçları her zaman vardır! En büyük katkıyı beğendiğin Proje’yi çevren ile paylaşarak yapabilirsin. Ayrıca "İletişime Geç" bölümünden Proje Sahipleri ile mesajlaşarak farklı gönüllülük fırsatlarını ve diğer ihtiyaçları öğrenebilirsin.

Projemi başlatmak için ne yapmam gerekiyor?

  • Ben bir bireyim

Birey olarak da proje başlatabilirsin! Projeni detaylandırdıktan sonra Proje Başlat bölümünden adımları takip ederek projeni oluştur. Sana karşı hissedilecek güveni artırmak için fikrini bir video anlatımı, hikaye ve resimler ile güçlendirmeni tavsiye ederiz. Ödüller gibi detaylar önem taşıyor. Her aşamada Proje Yürütme Rehberi’nden destek alabilirsin.

  • Ben bir şirketim

Öncelikle bir projenin olması gerekiyor. Detaylarını kafanda şekillendirdikten sonra Proje Başlat bölümünden adımları takip ederek projeni oluşturabilirsin. Videohikaye, resim, ödüller, gibi detaylar önemli. Bu konuda Proje Yürütme Rehberi’nden destek alabilirsin.

  • Ben bir sivil toplum kuruluşuyum

Sivil toplum kuruluşlarının şirket ve bireylerden en büyük farkı izin gereklilikleri. Yardım Toplama Kanunu’na uygun şekilde ya halihazırda izni olması ya da fon ihtiyacı duyduğu projesine özel yardım toplama izni almış olması gerekiyor. İzin adımı tamamlandığında geriye bir tek Proje Başlat bölümünden projeyi oluşturmak kalıyor.

Fongogo’da kimler hangi tür projeler açabilir?

Fongogo’da her alandan proje yaratılabilir. Eğer belirtilen kategorilerden hiçbiri sana uymuyorsa Diğer seçeneğini kullanabilirsin. Anahtar kelimeleri kullanarak arama motorundan hangi aramalarda bulunacağınızı belirleyebilirsin. Fongogo ilk etapta belirli bir politik veya dini duruşa sahip projeleri kabul etmeme hakkını kullanacak ve etik çerçevesinde hareket edecektir. Açılacak projenin sahip olabileceği en düşük bütçe hedefi 1000 TL'dir.

Proje başlatmanın bana masrafı var mı?

Proje başlatmanın Proje Sahibi’ne hiçbir masrafı yok.

Proje bitiminde fatura kesmem gerekiyor mu? 

Türkiye'deki vergi mevzuatı gereği toplanan desteklerin karşılığında proje sahipleri tarafından bir belge sunulması gerekiyor. Fongogo burada aracı kurum niteliğinde bir platform. Birey veya şirketseniz tüm destekçilerinize destekleri karşılığında teslim etme taahhüdünde bulunduğunuz mal, hizmet ödül ile birlikte mutlaka fatura da düzenlemelisiniz.

STK veya Vakıf iseniz tüm destekçilerinize destekleri karşılığında bağış makbuzu kesmeniz gerekiyor.

Vergi mükellefi değilim, nasıl fatura keseceğim?

Proje başlatırken henüz vergi mükellefi konumunda değilseniz, projeniz başarılı sonlanmadan evvel bu tüzel veya gerçek kişi şahıs işletmesi tarzında bir yapıyı oluşturmanız gerekli.

Projemi oluştururken Fongogo’dan nasıl bir destek alabilirim?

  • Proje Yürütme Rehberi

Projeni Fongogo’da oluşturmadan önceki, proje sırasındaki ve sonrasındaki tüm süreci anlatan ve unutmamanız gereken detayları sıralayan bu rehber her adımda sana yardımcı olması için hazırlandı.
Proje başlatmanız için tüm süreci adım adım anlattığımız videoya buradan ulaşabilirsin.

  • Proje Filmi Rehberi ve Yapımcı Listesi

Projenin başarısında Proje Filmi’nin oynadığı rolün önemi büyük – videosu olan projelerin 4 kat daha fazla destek aldığına dair bir istatistik bile mevcut. Bu nedenle iyi bir filmde bulunması gereken bölümler ve basit teknik bilgiler içeren bir doküman hazırladık.

Proje filminin daha profesyonel olmasını isteyenler için ise bir Yapımcı Listemiz var. Buradaki isimler ile kontağa geçerek Fongogo’ya özel ücretler üzerinden filmini yaptırtabilirsin. Liste için bize ulaşman yeter!

  • Ajanslar

Projeni daha etkili duyurmak için sosyal medya konusunda Fongogo'nun çözüm ortaklarından destek almak istersen çözüm ortaklarımızdan Sizlikİş platformuna göz atabilirsiniz.

  • Pazarlama Uzmanları

Ürün pazarlama, online pazarlama, twitter ve facebook kullanımı konusunda danışmanlığa mı ihtiyacın var? Sizlikİş platformu bu konuda da size yardımcı olabilir, teklif almak için buraya tıklaman yeterli.

  • Sektörel Elçiler

Proje Sahipleri için birçok kategoriden sektöründe başarılı Elçileri bir araya getirdik. Projenle yeni giriş yapacağın alanda da mutlaka bir elçimiz vardır. Elçi listemize göz atarak sektörün ile alakalı çalışan kişiyi seçebilir, onlarla kontağa geçebilirsin.

Projeler ne kadar süre ile aktif kalır?

Şirket/birey projeleri en fazla 60 gün, sivil toplum kuruluşu projeleri en fazla 90 gün aktif kalabilir. Bu çerçevede kendi zaman planlamana göre bir gün sayısı belirleyebilirsin.

Projemin paylaşımı ve duyurusundan kim sorumlu olacak?

Kitlesel fonlama modelinin en büyük özelliği Proje Sahipleri’nin kendi projelerini mümkün olduğunca ve sıklıkla kendi çevrelerine duyurmaları ve ilk desteği kendi aile, arkadaş veya iş çevrelerinden edinmeleridir. Kısaca paylaşım ve duyurularda en büyük sorumluluk Proje Sahibindedir. Ancak Fongogo kendi ağlarını ve bağlarını kullanarak projelerin duyurulmasında aktif rol alacaktır.

Fongogo projemin paylaşılması ve duyurulması için nasıl bir destekte bulunacak?

  • Sosyal Medya

Fongogo kendi gittikçe genişleyen sosyal medya kanalları ve e-bültenler aracılığı ile projenin duyurulmasına destek sağlıyor olacak. Bunun için Fongogo anasayfasında yer alman, onun içinse en çok fon toplayan 9 projenin arasına girmen gerekiyor. Fongogo'da en çok fon toplayan projelerin üst sıralara taşındığı bir algoritma çalışıyor. Topladığın fon miktarını arttırdıkça görünürlüğün ve başarı şansın artacak. Bunun yanı sıra yayına alınmış yeni projeler için oluşturduğumuz duyuru paketleriyle ilgili bilgi almak için info@fongogo.com adresine mail atabilirsin.

Ek olarak, sosyal medya yönetimi konusunda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız çözüm ortaklarımızdan Sizlikİş platformuna göz atabilirsiniz. Sosyal medya kanallarının analizi ve stratejik öneriler, sosyal medya içerik üretimi ve hesap yönetimi gibi hizmetleri bu platformdan alabilirsiniz.

  • Basın İlişkileri

Fongogo’nun basın ilişkileri vasıtasıyla Fongogo ve projeler mümkün olduğunca basında yer alıyor olacak.

Hedefimden fazla destek toplarsam ne olur?

Hedefinden fazla destek toplayabilirsin. Eğer sivil toplum kuruluşu değilsen, ödül sayının buna izin verdiğinden emin ol.

Ödül vermek zorunda mıyım?

  • Birey veya şirketim

Evet. Projen ile ilgili bir şeyin ön satışını gerçekleştiriyor olduğun için ödül vermek durumundasın.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Kanunen ödül vermeniz gerekmiyor olsa da, size verilecek desteğin ve duyulan güvenin artması veya projenin gerçekleştiğinin kanıtı olarak finansal yük yaratmayacak ödüller sunmanızı rica ediyoruz.

Ödül olarak ne sunabilirim?

  • Birey veya şirketim

Ödül, proje sonucunda ortaya çıkacak olan değerin bir parçası olmalıdır. Daha büyük destekler için daha özel/yaratıcı ödüller ortaya çıkarabilirsin. Şirketlerin yasal olarak Fongogo üzerinden hisse veremediğini hatırlatmak isteriz.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Ödül olarak farklı formatlarda teşekkür mektupları, proje sırasında saha gezileri, proje sırasında ve sonrasında elde edilecek rapor, resim gibi çıktıların paylaşımı gibi finansal yük yaratmayacak fikirler öneriyoruz.

Hangi miktarlarda kaç farklı ödül sunmalıyım?

En az 3 farklı miktarda farklı ödüller sunman ideal olacaktır. Miktarlar farklı bütçeli Destekçiler uygun olmalıdır. Örneğin: 20 TL, 50 TL, 100 TL ve 200 TL olarak ödül çeşitleri yaratabilirsin. Destekçilerin birden fazla ödül almayı da seçebilir.

Limitli ve limitsiz ödül ne anlama geliyor?

Limitli ödül sadece belirli bir sayıda sunabileceğin ödül; limitsiz ödül ise sınırsız sayıda verebileceğin ödül demek oluyor. Örneğin, bir tiyatro oyunu gerçekleştiriyorsan, elinde Fongogo üzerinden verebileceğin belirli sayıda bilet ancak sonsuz sayıda imzalı poster olabilir.

Aynı anda birden fazla proje açabilir miyim?

Evet. Fakat bu projelerin birbirinden mümkün olduğunca farklı olmasına dikkat etmelisin. Ayrıca unutmamalısın ki, desteğin bir kısmı kendi çevrenden geleceğinden, aynı anda birkaç proje açarak bu desteği bölmüş olabilirsin.

Birden fazla kitlesel fonlama platformunda aynı projeyi açabilir miyim?

Fongogo bir projenin aynı anda birden fazla platformda bulunmasını tavsiye etmemektedir. Ancak bu karar tamamen Proje Sahibi’nindir. Tek bir platformda bulunmak hem gelecek desteklerin daha fazla gözükmesi açısından, hem güvenilirlik açısından, hem de güncel bilgilerin paylaşımı ve destekçilerle iletişim açısından daha faydalı olacaktır.

Projem bütçe hedefine ulaşmazsa ne olur?

  • Birey veya şirketim

Fongogo, Projelerin bütçelerinin doğru hesaplanması ve toplanan desteğin suistimal edilmemesi için YaHepsiYaHiç Modeli ile çalışmaktadır. Projenin bütçe hedefinin tutturulamaması durumunda destekler sahiplerinde kalır ve hiçbir fon transferi yapılmaz.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

HepsiKalsın Modeli ile sivil toplum kuruluşlarına yapılan destek bağış olduğundan hedefine ulaşamasa bile toplanan tüm fonlar kuruma aktarılır.

Projem bütçe hedefine ulaşamazsa tekrar açabilir miyim?

Evet! Fongogo “İkinci Şans” başlığı altında bütçe hedefine erişemeyen projeleri tekrar yayınlıyor. Ancak destekçi yorumlarının ve geribildirimlerin yönlendirmeleriyle projenin geliştirilmiş olması gerekiyor. Bu fırsat, eksikliklerini fark edip kendini geliştiren projelere sunuluyor.

Projeme kimler, neden katkıda bulunacaklar?

İstatistiklere göre projelere gelen desteğin %30’u aile ve arkadaşlarca yapılıyor. Birinci halka olarak aile ve arkadaşlar, daha sonra ise ait olunan diğer ağlar çok önemli. İlk destekçilerin paylaşımları, onların arkadaş ve ağlarının dahil olması ile halkalar gittikçe büyüyerek projeni büyük kitlelere ulaştırıyor. Bir diğer taraftan Fongogo ağında bulunan kişiler ve diğer projelere destek olmak için gelen kişiler de projen ile ilgileniyor. Bütün bu kişiler ya sana destek olmak istediklerinden, ya projene inandıklarından ya ödülü cazip bulduklarından ya da bunların hepsini düşünerek sana katkıda bulunuyorlar.

Yurtdışından destek alabilir miyim?

Fongogo’nun şimdilik yalnızca Türkçe olması dışında yurtdışından destek almanı engelleyecek hiçbir şey yok!

Yurtdışından proje açabilir miyim?

Fongogo dünyanın her yerinden gelecek projelere açık. Fakat yurtdışı projeleri farklı bir prosedür gerektirdiğinden, şimdilik hesap bilgilerinin Türkiye'de olması şartıyla projeni oluşturabilirsin! Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geç.

Proje sahibiyim. Projeme destek toplamanın servis bedeli nedir?

Hedefinize ulaştığınız takdirde birey veya şirket olarak açılan Destek ve Cansuyu Projelerinde toplanan fon üzerinden Fongogo hizmet bedeli olarak %10+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır.  Yardım toplama izni olan STK'ların açtığı Destek Projelerinde ise Fongogo hizmet bedeli olarak toplanan fon üzerinden %5+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Kumbara Projelerinde ise Fongogo hizmet bedeli olarak toplanan fon üzerinden %10+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Fongogo hizmet bedeline ek olarak ödeme sistemi hizmet bedeli alınacaktır. Başarısız projelerden herhangi bir servis ücreti alınmamaktadır.

Hedeften yüksek bir tutar toplarsam ne oluyor?

Toplam destek üzerinden yukarıda belirtilen servis ücretleri kesilip geri kalan para hesabınıza transfer olur.

Google Analytics raporu proje sahibinin ne işine yarar?

Google Analytics raporu, paralı sosyal medya reklamlarınızdan gelen dönüşleri ölçmeniz ve kampanya sayfanızla ilgili ziyaretçi verilerinin canlı olarak ölçümlenmesini sağlar. Ziyaretçi bilgilerinin takibini yapmanız için size göndereceğimiz Google Analytics raporunun source/medium kısmını düzenli olarak inceliyor olmanız çok önemli. Bu rapor üzerinden en çok trafik aldığınız kanalları takip edip projenizle ilgili yapacağınız iletişimin ağırlığını bu kanallara yöneltebilirsiniz. Ölçümlediğiniz, anlamlı veriler üzerinden hareket ederek projenizi başarıya ulaştırma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Google Analytics raporuna nasıl ulaşırım?

Proje oluşturma safhasında Analytics raporuna erişim istendiği takdirde Google üzerinden tarafına otomatik bir mail iletilecektir. Maildeki link üzerinden projen süresince canlı kalacak ve proje sayfanla ilgili önemli metrikleri görebileceğin canlı rapora ulaşabilirsin. Projene dair vereceğin paralı reklamının metriklerini ölçmek istersen bu link üzerinden zorunlu alanları doldurup, çıkan kodu reklam vereceğin platformdaki ilgili UTM alanına girmen yeterli.

Projem yayına alındıktan sonra sosyal medyada verdiğim reklamların geri dönüşünü nasıl ölçebilirim?

Aşağıdaki URL Builder ile çok basit şekilde ve kazaya mahal vermeden UTM (ziyaretçileriniz ve trafik kaynaklarınızla ilgili önemli dataları takip edebilmeniz için önceden belirlenmiş metin kodları) oluşturarak çıkan kodu reklam vereceğiniz mecraların ilgili aranlarına yerleştirebilirsiniz. Sonrasında da takibini Analytics ekranından yapabilirsiniz.

https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

Mimimumda utm_source, utm_medium ve utm_campaign parametrelerini kullanmanız sağlıklıdır.
Facebook ve Instagram kampanyalarını birlikte açıyorsanız utm_source yerine "facebookinstagram" ya da sizin için anlamlı başka bir şey yazabilirsiniz. Eğer ayrı ayrı açıyorsanız da her bir sosyal platform için şu sistemi uygulayabilirsiniz:

utm_source=platform-adi
utm_medium=paid_social
utm_campaign=kampanya-adiniz

En son elinizde örnek olarak şöyle bir URL olacak:

https://fongogo.com/Project/bogazici-hayvan-3?utm_source=instagram&utm_medium=paid_social&utm_campaign=ig-yeni-bagisci

Fongogo Türkiye Kanunlarına uygun bir sistem mi?

Evet. Fongogo, Fongogo Bilişim Bilgisayar Teknoloji Reklam ve Danışmanlık San. Tic. A.Ş olarak kayıtlı olan bir şirkettir. Fongogo kurulum evresinde birçok avukat ve mali müşavir ile çalışılmış, tüm sistem Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun olarak tasarlanmıştır.

Proje oluşturup fon toplamak için iznim var mı?

  • Birey veya şirketim

Birey ve şirketlerin Fongogo’da yer almak için bir izine ihtiyaçları bulunmuyor. Bunun sebebi bağış topluyor olmamaları. Ürettikleri ürünün ön satışını gerçekleştiriyorlar.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Sivil toplum kuruluşlarının gerekli yardım toplama iznine sahip olması gerekiyor. Dernekler, İl Dernekler Müdürlüğü’ne, vakıflar ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne proje bazlı yardım toplama izni için başvurabiliyor.

Proje Sahiplerinin Destekçilerine karşı hukuki yükümlülüğü var mı?

  • Birey veya şirketim

Destek yapıldığında Proje Sahipleri ve Destekçiler arasında Mesafeli Satış Sözleşmesi imzalanmış olur. Bu sözleşme ile Proje Sahibi desteğe karşılık gelen ödülü yollamakla hükümlü olur.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Bağış yapıldığında Destekçi ve Proje Sahibi Yardım Toplama Kanunu’nda belirtilen maddeler ile bağlanırlar.

Proje Sahiplerinin Fongogo ile nasıl bir anlaşması oluyor?

Fongogo tüm Proje Sahipleri ile bir anlaşma imzalamaktadır. Birey/şirket ve STK’lara farklı anlaşmalar sunulmaktadır.

Anlaşmaların kabul edilmesinden sonra güvenlik açısından bireylerden ve şirket temsilcilerinden kimliklerinin kopyalarını, STKlardan ise kabul edilmiş anlaşmanın STK yetkilisi tarafından doldurulmuş ıslak imzalı bir kopyası ile projenin yürütülmesine dair yönetim kurulu kararı, imza sirküleri ve yardım toplama izni kopyasını rica ediyoruz. Anlaşmalar anlaşma izleme ekranından kolaylıkla indirilebilirler.

Ödülüm gönderilmez ise ne yapabilirim?

Eğer ödülün Proje Sahibi’nin önceden belirtmiş olduğu tahmini tarihte elinize ulaşmamış ise, öncelikle e-mailini, sonra da Proje Sayfası’nda bulunan Güncellemeler bölümünü kontrol et.

Proje Sahibi gecikmeyi açıklayan bir email atmış veya bilgi paylaşmış olabilir. Buradan sonuç alamazsan Proje Sahibi ile kontağa geçmeni ve sormanı tavsiye ederiz.

Yine sonuç alamaman durumunda Fongogo ile kontağa geçip durumu bildirmeni rica ediyoruz – araştırarak elde edebildiğimiz tüm bilgiyi seninle paylaşacağız.

Proje Sahipleri elde ettikleri destek üzerinden vergi ödüyorlar mı?

Sivil toplum kuruluşlarının vergi ödemeleri gerekmez ancak birey ve şirketler Fongogo üzerinden yaptıkları satışlar için vergi ödemekle yükümlüdür. Şirketler kurumlar vergisi ve KDV ödemek, fatura kesmek zorundadır. Vergi mükellefi olmak zorunda olan bireyler için de aynı durum geçerlidir. Projelerin vergisel boyutu hakkında daha fazla bilgi edinmek info@fongogo.com adresinden bize ulaşabilirsin.

Proje Sahibiyim. Ödeme almak için ne yapmalıyım?

Proje Başlatma aşamasında belirteceğin hesap numarasına projen başarılı olması halinde 7 iş günü içerisinde toplanan destek miktarı hesabına aktarılır.

Proje Destekçisiyim. Nasıl ödeme yapacağım?

Ödeme yapmak için Proje Detay sayfasından Destekle butonuna basıp istediğin ödülleri ve miktarlarını seçtikten sonra Sonraki Adım butonuyla Ödül Özet sayfasına yönlendirileceksin. Bu sayfaya geçiş yapabilmek için Üye olman ve adres bilgilerini profiline girmiş olan gerekiyor. Ödül Özet sayfasındaki Destekle butonuyla ödeme sayfasına yönlendirileceksin. Kredi kartı veya bankamatik kartı bilgilerini girerek ödemeyi gerçekleştirebilirsin.

Proje Destekçisiyim. Ödeme yapmanın benim için ek bir masrafı var mı?

Hayır. Herhangi bir servis bedeli alınmaktadır.

Yurtdışından ödeme yapılabiliyor mu?

Yapılabiliyor. Proje Sayfasından Destekle butonu takip edilerek ödeme sayfasına kredi kartı numarasını girmesi yeterlidir.

Projem bütçe hedefine ulaşmaz ise toplanan desteği yine de alabiliyor muyum?

  • Birey veya şirketim

YaHepsiYaHiç Modeli uygulandığından tüm destekler Destekçilere iade edilir. Birey/Şirket fon elde edemez, ancak bir şey kaybetmez.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

HepsiKalsın Modeli uygulandığından ve sivil toplum kuruluşlarına yapılan destek kurumun projesine yapılan bir bağış olduğundan toplanan miktar bütçe hedefine erişmemiş olsa bile toplanan destek STK’ya transfer edilir.

Ödemeler başarılı olan Proje Sahiplerine ne zaman ve nasıl transfer ediliyor?

  • Birey veya şirketim

Proje süresinin bitiminde fonlar Fongogo servis ücretinden oluşan yüzde düşülmüş olarak Proje Sahibi’nin hesabına geçer.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Proje boyunca destekler geldikçe direk olarak STK’nın hesabına aktarılır. Proje sonunda Fongogo STK’ya servis faturası keser.

Proje sahibiyim. Projeme destek toplamanın servis bedeli nedir?

Hedefinize ulaştığınız takdirde Destek Projelerinde toplam destek üzerinden Fongogo hizmet bedeli olarak%10+ KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Cansuyu ve Kumbara projelerinde ise Fongogo hizmet bedeli olarak toplam destek üzerinden %5+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Fongogo hizmet bedeline ek olarak ödeme sistemi hizmet bedeli alınacaktır. Başarısız projelerden herhangi bir servis ücreti alınmamaktadır.

Proje oluşturma kriterleri var mı? Bir eleme mekanizması kullanılıyor mu?

Fongogo’da her alandan ve her konuda proje yaratılabilir. Fongogo, belirli bir politik veya dini duruşa sahip projeleri kabul etmeme hakkını kullanacaktır. Tüm projeler sistemde yer almadan önce Fongogo onayından geçmektedir. Bu onay sistemi projenin konusunu kısıtlamaktan ziyade, içeriği, hikayesi gibi sunumuyla ilgili konularda standarda uymalarını sağlamak amaçlıdır.

Sivil toplum kuruluşları konusunda kriterleriniz var mı?

Resmi kurum sayfalarında yönetim kurulu üyelerini, finansallarını paylaşan, bağışçı haklarını tanıyan ve bu haklara uygun faaliyet gösteren, şeffaf ve hesap verebilir sivil toplum kuruluşları ile çalışmayı önemsiyoruz. Bu nedenle yalnızca Açık Açık Platformu'nda yer alan STK'lar ile çalışıyoruz. Herhangi bir STK’nın üçüncü parti bir platform üzerinden bağış/yardım toplayabilmesi için Yardım Toplama İzni’ne sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle Fongogo’da proje açmak isteyen STK’lardan bu belgeyi istiyoruz. İzin için gereken prosedürlere buradan ulaşabilirsiniz.

Fongogo projelerin güvenilirliğini sağlamak için nasıl bir süreç takip ediyor?

  • Tüm proje sahipleri birey ise TC Kimlik Numarası, şirket ise Şirket Sicil Numarası, STK ise Dernek/Vakıf Sicil Numarası verir ve proje onaylanmadan önce numaranın yazılı olduğu belgenin kopyasını Fongogo’ya iletir. Fongogo numarayı doğrular.

  • Fongogo veya Fongogo Elçileri tüm proje sahipleri ile tanışır, proje detayları hakkında konuşur, yönlendirmelerde bulunur. Olabilirlik, fon hedefi, pazarlama ve ödüller konusunda proje sahibine danışılır.

  • Fongogo Ekibi, Proje Sahipleri’ne ulaşmak için Ortaklar’ının referans ve kaynaklarını kullanır. Ortaklar Inkübatörler, Proje Hızlandırıcılar, Melek Yatırımcı Ağları, Sektörel Topluluklar, Danışmanlık Şirketleri ve Üniversiteleri içermektedir.

  • Tüm Projeler Fongogo’ya yüklenmeden önce Fongogo Ekibi tarafından gözden geçirilir.

  • Fongogo Ekibi, kampanya süresi boyunca Projeler ile ilgili gelişmeleri ve Kullanıcılar tarafından yapılan yorumları izler. Fongogo, Kullanıcılar’dan dikkate alınması gereken şikayetler alması veya istenmeyen davranışlara şahit olması durumunda Proje Sahibi’ne haber verir. Sorunun giderilememesi halinde Proje sayfası kaldırılır.

Fongogo başarılı projeleri sonradan takip ediyor mu?

Fongogo başarılı olan projelerin Proje Sahipleri ile ödüllerin gönderilme sürecinde ve sonrasında iletişimde olacaktır. Bu, Fongogo’nun kendi istatistiki verileri açısından da önem taşımaktadır.

Proje Sahipleri fonların nasıl harcandığı konusunda denetleniyor mu?

Fongogo, başarılı projelerin takibini ödül tarihine kadar gerçekleştirecektir. Elçiler aracılığıyla fonun en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaya çalışacaktır.

Ödeme sistemleri güvenilir mi?

Fongogo yalnızca uluslararası bilinirliği olan, yetkili ve kanıtlanmış güvenilirliği olan ödeme sistemleri ile çalışmaktadır. Hesap bilgilerinize hiçbir durumda kimse ulaşamaz.

Verdiğim desteğin dışarından görülmesini istemiyorum. Mümkün mü?

Tabii ki. Herkesin isminin açıklanmasını istemeyeceğinin farkındayız. Desteğini anonim yapmak için tek yapman gereken Destekle sayfasındayken aşağıdaki ilgili kutuya tik atmak. Ancak ödüllerin gönderilmesi ve Proje Sahibi’nin gerekli bilgilendirmelerde bulunabilmesi için isim, e-mail ve gerektiği durumlarda adres bilgileri Proje Sahibi ile paylaşılacaktır.

Destek Projesi ile Kumbara Projesi arasındaki fark nedir?

Destek projelerinde destekçilerden tek seferlik destekler alarak fon toplamak söz konusuyken Kumbara projelerinde abonelik altyapısı kullanılır. Destekçiler, projelere abone olurlar ve aboneliklerini iptal etmedikleri takdirde kartlarından seçtikleri destek seviyesinde her ay çekim yapılır. Destek projelerindeki ödüller tek seferlik ödüllerken Kumbara projelerindeki ödüller aylıktır.

Kumbara modelinde proje açarken hedef fon miktarı belirlemem gerekir mi?

Destek projelerinde projenin başarılı sonlanması, belirlenen süre içerisinde hedeflenen fona ulaşılmasına bağlıyken, Kumbara projelerinde hedef fon miktarı belirlenmez ve bu şart aranmaz. Her ay ne kadar destek olunmuşsa proje sahibinin hesabına aktarılır.

Kumbara modeli hangi tür proje sahipleri için uygundur? Neden Kumbara projesi açmayı tercih etmeliyim?

Fongogo’da sıklıkla fonlanan Destek projelerindeki gibi oluşturacağın projeden tek seferlik yüklü miktarda destek ihtiyacın yok ise, abonelik modeliyle sürekli ve düzenli aylık gelir üretmek, yaptığın işle ilgili heyecanlı bir topluluk ve takipçiler kazanmak istiyorsan Kumbara modelini tercih edebilirsin.

Hepsi olmamakla beraber Kumbara modelini kullanabilecek proje sahipleri örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • Haftalık veya aylık bazda podcast veya video içeriği üreticileri
  • Freelance olarak grafik tasarım veya illüstrasyon işleri yapanlar (düzenli gelir üretmek isteyen bütün freelancerlar)
  • Müzisyenler ve tiyatro sanatçıları
  • Yazar, blog yazarı ve gazeteciler
  • Abone müşteri elde etmek isteyen işletmeler
  • Sivil toplum kuruluşları iseniz kısa bir video çekip önceki işlerinizden örnekler koyarak ve farklı destek seviyelerinde abonelikler belirleyerek projenizi oluşturabilirsiniz.

Kumbara projelerinde ne tür ödüller verilebilir?

Destek projelerinde farklı destek seviyelerine göre ödüller belirlerken Kumbara projelerinde ödeme modelinin abonelik sistemiyle işlediğini unutmamakta fayda var. Dolayısıyla belirleyeceğiniz abonelik seviyesi aşağıdaki gibi değişen bir aralıkta olmalı ve yaptığınız işlerle paralel olarak kitlelerin ilgisini çekecek başlıklarla ödüllerinizi belirlemelisiniz. Yine unutulmaması gereken Kumbara modelindeki abonelik seviyeleri karşılığındaki ödül taahhütleri tek seferlik değil devamlıdır.

10TL /ay için,
Aramıza Hoşgeldin!
‘Topluluğumuzun bir parçası olmak üzere slack kanalına davet edileceksin’

20TL/ay için,
İçerik Kralı
‘Haftalık içeriklerimize piyasa sürülmeden önce erişimin olacak’

30TL/ay için,
Olmasaydın Olmazdık!
‘Sıradaki podcast içeriklerini oluştururken senden konu önerileri alacağım’

50TL/ay için,
Sana Yapımcım Diyebilir Miyim?
‘Her ay üreteceğim içeriğin yapımcısı olacaksın, program sonunda adına teşekkür edeceğim’

100TL/ ay için,
Esas Çocuklar
Yayınımın gerçekleşmesini sağlayan sen ve senin gibi bu seviyeden abone olan diğer destekçilerle birlikte haftada 1 saatlik online görüşme

Kumbara Projelerini desteklemek için ne yapmam gerekiyor?

Beğendiğin projeyi seçip her ay destek vermek istediğin abonelik seviyesini seçerek projeye abone olabilirsin. Aboneliğini iptal edene kadar her ay bu miktarda fon proje sahibine ulaştırılacaktır.

Destek oldum, proje sahibiyle nasıl iletişime geçebilirim?

Proje sahibinin profil sayfasındaki mesaj gönder butonuna basarak, çıkan pop-up üzerinden mesajınızı gönderebilirsiniz.

Güncellemeler nasıl kullanılır ve neye yararlar?

Güncellemeler, proje sahibinin abonelerine sunduğu ayrıcalıkları/ödülleri bildirdikleri alandır. Farklı abonelik seviyelerinin farklı güncellemeleri olmalıdır. Örneğin içeriğe erken erişim ödülünün güncellemesi içeriği aboneye yayın tarihinden önce ulaştırmaktır. Proje sahibi, proje sayfasında Güncellemeler bölümünden hangi güncellemenin hangi abonelere gönderileceğini belirleyebilir. Bu sayede farklı abonelik seviyelerine farklı güncellemeler gönderebilir. Gönderilen güncellemeler abonelere e-posta olarak ulaşacaktır.

Kumbara projelerinde ödeme nasıl olur?

Kumbara projelerini desteklemek için istenen bilgileri girip aylık ödeme yapabilmek adına kartınızı ödeme sistemimiz İyzico sisteminde saklama yetkisi vermeniz gereklidir. Kartınızı kaydedip abonelik seviyenizi belirledikten sonra projeye destek olabilirsiniz. Kartınızdan çekim, ilk destek tarihinizi takip eden aydan başlamak üzere her ayın 1-5. günü arasında yapılacaktır. Toplanan destekler, her ayın ilk çarşambası proje sahiplerinin hesaplarına aktarılır.

Kumbara projelerinde hizmet bedeli nedir?

Fongogo hizmet bedeli toplanan aylık destek üzerinden %10 + KDV olarak hesaplanır. Ödeme sistemimizin kesintisi ile beraber toplam hizmet bedeli, aylık destek proje sahibine transfer edilmeden önce toplamdan düşülmektedir.

Aboneliğimi nasıl iptal edebilirim?

Abonelik sekmesinden, aktif aboneliklerinizi düzenleyebilirsiniz. Destek olduğunuz seviyeyi değiştirebilir veya aboneliğinizi iptal edebilirsiniz. Aboneliğinizi iptal ettiğiniz takdirde abonelik iptal tarihinizi takip eden ay kart çekiminiz durdurulacaktır.

GogoPazar’ın daha öncesinde oluşturduğum Destek Projesinden farkı ne?

GogoPazar, perakende yada tüketici ürünü olan girişimciler için geliştirilmiş bir Fongogo hizmetidir. Fongogo’da Destek projesi açarak kitlesel fonlama kampanyalarını başarılı bir şekilde sonlandırmış proje sahipleri kampanya bitiminde GogoPazar’a dahil olarak yeni bir hedef fon belirlemeden süresiz olarak ürünlerinin satışını yapabilirler.
 

GogoPazar’da kimler yer alabilir?

Destekçilerine yaratıcı ve inovatif, tüketici ve perakende ürünleri sunan girişimler GogoPazar’da satış yaparak fon toplamaya devam ederken destekçi kitlesini arttırılabilir. Fongogo üzerinde Destek projesi açarken GogoPazar’da yer almak istiyorum opsiyonunu seçen proje sahipleri kampanya süreleri içerisinde hedefledikleri fona ulaştıklarında doğrudan sürece dahil olmuş oluyorlar. Hedefledikleri fona ulaşamayan projeleri ne yazık ki GogoPazar’a taşıyamıyoruz.
 

GogoPazar’da proje başlatabilmek için kitlesel fonlama kampanyası açmış olmam gerekli mi?

Fongogo veya başka bir kitlesel fonlama platformu üzerinden kampanyanı başarıyla sonlandırmışsan ve yaratıcı ve inovatif bir tüketici ürünün varsa GogoPazar’da bu ürünün satışını yapabilirsin.
 

GogoPazar’ın diğer pazar yerlerinden farkı nedir?

GogoPazar, kitlesel fonlamayla e-ticaret arasındaki boşluğu kapatmak için kurulan bir pazaryeridir. Satışı yapılan ürünlerin diğer e-ticaret sitelerinde bulunmayan yenilikçi ve yaratıcı ürünler olması Fongogo ekibi için projelerin yayına alınmasında en önemli kriterdir.
 

GogoPazar’a geçmeden önce projemi düzenleyebilir miyim?

Evet, Destek projen sona erdikten sonra GogoPazar’a geçmeden önce projendeki video, metin ve ödüller kısmını revize etmen için 3 günün olacak. Revizelerini yapıp tekrar başvuru yaptığında Fongogo ekibi projeni değerlendirerek GogoPazar’da yer almak üzere yayına alacak. 
 

Fongogo kampanyamı nasıl duyuracak?

Kampanyanın daha çok duyulması genel olarak projenin ne kadar aktif olduğuyla ilgili. Destekçilerinle iletişimini koparmaz, projendeki gelişmelerle ilgili destekçilerini ne kadar sık  bilgilendirirsen o kadar geniş bir topluluğa ulaşırsın. Biz de düzenli olarak bültenlerimizde, ve sosyal medyada yayına alınan projeleri duyuruyoruz.
 

GogoPazar’a katılmanın ücreti ne?

Destek projelerinde olduğu gibi toplanan fon üzerinden alınan Fongogo hizmet bedeli %10 + KDVdir. Bu orana ödeme sistemi hizmet bedeli eklenecektir.
 

Toplanan fonları ne zaman alacağım?

Her ürün satışından toplanan fon tüketici hakları kapsamında iptal ve iade olasılığına karşı 14 gün bloke edilecektir. Sonrasında sıradaki ilk çarşamba fon transferi proje sahibine yapılıyor olacaktır.
 

Sattığım ürünleri destekçilere ne zaman ulaştırmam gerekir?

Satışını yaptığınız ürünlerin teslimatını satıldığı an itibariyle yapabiliyor olmanız kritik. Dolayısıyla elinizde bulunan hazır ürünleri ödül olarak girmeniz gerekli. 
 

GogoPazar’dan nasıl çıkarım?

GogoPazar’dan projenizin kaldırılmasını istediğinizde info@fongogo.com’a yazmanız yeterli.

Hotmail kullanıcısıyım. Fongogo'dan gelen e-postaları Gelen Kutusunda göremiyorum.

Hotmail otomatik gönderilen e-postaları doğrudan "Gereksiz (Junk)" klasörüne gönderebiliyor. Bu klasörü kontrol etmeni öneririz. Bu durumu tekrar yaşamamak için e-postanın içindeki "Bu e-posta güvenli" butonuna tıklayabilirsin. Böylelikle bundan sonra göndereceğimiz tüm otomatik e-postalar Gelen Kutusunda görünecektir.

Sorunun cevabı burada yok mu? Lütfen bize yaz: info@fongogo.com