Video oluşturmadan kitlesel fonlama ile projeni hayata geçirme şansın sadece %30. Hikayeni anlattığın, amacı ve hedefi belirterek yardım talep edeceğin bu videolar proje tanıtımın için hayati önem taşıyor. O yüzden, oluşturacağın kaliteli bir video, projeni önemli ölçüde başarıya yaklaştıracaktır.

Başarılı videolara sahip projelere aşağıdaki linkler üzerinden göz atabilirsin.

Eğer videonu kendin hazırlamak istersen bu dokümandan faydalanarak etkili bir video hazırlayabilirsin. Sakın gözün korkmasın, biz sana her şeyi anlattık. Eğer videonu daha profesyonel bir ekiple hazırlamak istersen, Fongogo’nun senin için bulduğu uzmanlara ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsin.

Başarılı bir video nasıl hazırlanır?

Kameranı Seç

Videoyu ne ile çekeceğini kendi kendine (veya yanındakilere) sorduğunu duyar gibiyiz.

Eğer bir kameraya erişimin veya kiralama fırsatın varsa, o şekilde ilerlemeni tavsiye ederiz. Diğer hiçbir seçenek iyi bir kamera kadar güzel sonuç veremez.

Ama modern dünyanın bize sunduğu güzelliklerden biri olan akıllı telefonlar da bu işi rahatça görebilir. Tek ihtiyacın bir adet tripod. Bunun sebebi ise özellikle küçük makinaların çok sallanması ve kaliteyi bozması. Sonrasında ise bilgisayarların film yapma programlarından faydalanarak düzenlemeleri, müzik ve geçişleri ayarlayabilirsin.

Telefondan daha iyi bir seçenek ise film çekebilen fotoğraf makineleri. Filmini fotoğraf makinesinde yine bir tripod aracılığıyla çekip bilgisayar üzerinden düzenlemelerini yapabilirsin.

Videonu bir profesyonele yaptırtmak daha cazip geliyorsa ve bu alanda çalışan kimse tanımıyorsan, bizimle iletişime geçebilirsin. Seni bütçene göre en uygun kontağımıza seve seve yönlendiririz.

Projeni Anlat

Proje ayrıntılarına girmeden, ilk saniyeleri etkili bir giriş için kullan ki insanlar videonu izlemeye devam etsinler ve vermek istediğin mesajı dinlesinler

Proje sayfanı gören ve projenle ilgilenen insanlar videonu görmek isteyecekler. Ne için destek arıyorsun? İzleyenlere olabildiğince somut bilgiler sunmaya çalış. Bir saat tasarlıyorsan, onlara ürününü göster ve ne işe yaradığını anlat. Bir albüm çıkarıyorsan, kısa da olsa şarkılarından birini paylaş ve hikayeni anlat. Alakalı bilgilere yer ver ve ortaya çıkacak olan şeyi mümkünse göstererek anlat. Sadece senaryo yazmak için finansman arıyorsan, bunu film çekmek olarak gösterme. Ayrıca, insanların bu projenin sonunda çıkan ürüne/esere/hizmete vs. neden ihtiyaçları olacaklarını anlat. Neden destek vermeleri gerektiğini ve verecekleri desteğin ne için kullanılacağını söyle.

Eğer bütün bunları toparlayıp, ilgi çekici bir hikaye yaratabilir ve bunu başarıyla anlatabilirsen destekçilerine ilk adımda oldukça yaklaşmış olursun.

  • Uzunluk - Söyleyeceklerinizi 3 dakika içinde toparlamayı hedeflemelisiniz.
  • Lokasyon - En iyi videolar izleyenleri /potansiyel destekçileri kendi dünyanıza davet ettiğinizde olur. Projenizin, ürününüzün bulunduğu bir ortamda çekim yapmaya gayret edin.
  • Girişimci - Sizi destekleyecek kişilerin belik yüzünüzü göreceği tek yer hazırlayacağınız bu video. Bu şansı bir animasyonun veya ürün demosunun arkasına saklanarak kaçırmayın.
  • Takım - Destek olma kararı verirken en önemli şeylerden biri de takım. Muhteşem takımınla neler yaptığını göster!
  • Hikaye Anlatıcılığı - Projeni anlatırken insanları bir yolculuğa çıkar. Dikkatleri daha uzun süre üzerinde tutmana yardımcı olacaktır.
  • Validasyon - Şimdiye kadar bu projede veya kişisel olarak neleri başardın? İnsanların sana güvenerek destekte bulunma ihtimalini arttıracak her şeyi eklemeyi unutma.
  • Harekete Geçir - İnsanları hayaline ortak etmeye yönelik güçlü bir kapanış yapmayı unutma!

İletişim Kur

Projeni anlatıp, ortaya çıkan sonuçla ilgili insanları bilgilendirdikten sonra, kendini ve ekibini tanıtmaya başla. Bu fikrin, nerede, nasıl ortaya çıktığını, “o anı” paylaş. Sana ve ekibine ilham veren, projeyle alakalı problemler yaşadığın ya da çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşündüğün ve buna inandığın anları anlat. Çünkü bu video, potansiyel destekçilerinle duygusal bir bağ kurabilmen için önemli bir fırsat. Kendin gibi ol ve samimi görün. Bu projenin nasıl filizlendiğini ve ne aşamalara getirerek bu hale geldiğinden bahset. Proje taslaklarını izleyicilerle paylaşmaktan hiç çekinme. Ne yaparsan yap, yaratıcılıktan kesinlikle uzaklaşma!

Sonuç: Destek Çağrısı Yap

Bu zamana kadar yapılan kitlesel fonlama videoları gösteriyor ki, anlaşılır ve açık bir şekilde destek talebinde bulunmak projeleri başarıya daha fazla yaklaştırıyor. O yüzden sen de lafı dolandırmadan kitlelerden projen için destek talebinde bulun. Bunu yaparken, vereceğin ödüllerden bahset. İnsanlardan göreceğin destek sadece finansal değil, projen hakkında herkesin söyleyeceği ve birbirine anlatacağı bir şey hayati önem taşıyabilir. O yüzden, kitlelere ulaşmak için yine kitlelerden yardım iste. Projeni nasıl paylaşabileceklerini, proje linklerine nasıl ulaşabileceklerini anlat.

Kısaca video içeriği için kullanacakların;

  • Hakkımda

  • Projenin Hikayesi

  • Ödüller

  • Olası senaryolar

  • Final konuşması

Kontrol senin elinde, kitleleri harekete geçirmek için bütün marifetlerini kullan!

Teknik Bilgiler

Işık

Video çekerken en önemli bölümlerden biri de çekim esnasında çok fazla ışık kullanmaktır. Görüntüyü daha aydınlık yapmak için değil, onu daha keskin hale getirmek için. Bu nedenle, gece ya da kapalı mekanda çekim yapmaktan kaçın. Işığı en fazla alan yere doğru devamlı hareket etmen gerekecektir ama bu durum yorucu olsa da doğru bir teknikle çalıştığını gösterir. Işığın birazını önden birazını da arkadan almaya çalış. Lamba, cam, ayna gibi herhangi bir kaynak yardımcı olabilir.

Ses

Ses neredeyse görüntüden daha önemlidir. Eğer bir mikrofonun varsa, bunu bilgisayarına bağlayarak kullanabilirsin. Bunun dışında, kullandığının mekanın oldukça sessiz olduğundan ve hiçbir şekilde eko yapmadığından emin ol. Klimalar, buz dolabı vs. herhangi bir alet sessizliği bozabilir. Ya onlardan mümkün olduğunda uzakta dur ya da hepsini çekim esnasında kapat.

Telifli Materyaller

Kesinlikle kullanmaya iznin olmayan müzik, imaj, video veya herhangi bir içerik kullanma! Telifli çalışmaların izinsiz kullanımı her zaman yasadışıdır ve sonuçları sana pahalıya mal olabilir. Ya bütün içeriği kendin oluştur ya da telif hakkı bulunmayan çalışmaları bularak onları kullan.

Kayıt

Kayıttan önce anlaşılır bir taslak hazırla. Ne yapacağını ve söyleyeceğini iyice oturttuktan sonra çekimlere başla. Birkaç denemeden sonra kendini daha rahat ve güvende hissedeceksin. O yüzden, aynı kareleri 5 kere tekrar edebilir ve arasından en iyisini seçebilirsin. Karıştırdığın yerler olursa kaydı durdur, kaldığın yerden tekrar devam et. Videoyu düzenlerken bu bölümleri birleştirebilirsin.

Düzenleme

En iyi bölümleri ayıklamaya çalış. Temiz yerler, açık ve anlaşılır ifadeler, düzgün Türkçe kullanımı, samimi ve kendine güvenen görüntüleri seç.

Düzenleme konusunda acımasız ol. En sonunda elde edeceğin videonun en fazla 3 dakika olacağını düşünerek gereksiz yerleri çıkart. Düzenleme esnasında kendini proje sayfana tıklayan ve videonu izleyen insanların yerine koy. Sen bu videoyu izlemeye devam eder miydin? İlk 20 saniye çok önemli, etkili bir giriş olduğundan emin ol!

Kodlama

Windows için WMV formatını, Mac için ise H.264 formatını kullan. Her iki format için en önemli değişken “bit hızı”dır. Eğer kilobitle(kbps) hesaplanmışsa 1500’den başla. Eğer megabit(Mbps) ile hesaplanmışsa1.5 ile başla. Kalitenin iyi olduğundan emin ol.

Bu Hataları Yapma!

Videonun içeriğinden ve teknik detaylardan bahsettik. Bunları uygularken yapmaman gerekenler işte burada:

1. “Hadi doğaçlayalım!”

Kameranın karşısına geçip sakın plansız bir video çekme. Karşındakilere iyi bir hikaye anlatman gerekiyor. Bunu en iyi nasıl yapabileceğini düşün ve planla.

2. “Hiç video insanı değilim :(”

Mazeretleri bir kenara bırak. Hayatını değiştirecek fırsat bu videonun sonunda olabilir. Video yardım dokümanımızı iyi oku. Birkaç denemeden sonra kamera ışığını sen de seveceksin!

3. “Yeni videolara ne gerek var!”

Yanılıyorsun. Proje güncellemelerini proje profil sayfana yeni videolar yükleyerek göster. Unutma, her zaman kısa ve yaratıcı.

4. “20 tane ödül veriyorum. Kupa, t-shirt, kalem, bilet, saat………..”

Sakin ol. Videonda hepsine yer yok. En iyilerini seç ve en fazla 6 tane ödül çeşidini açıkla. Yaratıcı ödüller seç. Daha sonra kısa videolarla güncellemeler yapabilirsin. Üstelik bunları akıllı telefonlar aracılığıyla bile hazırlayabilirsin.

5. “Dinlediğiniz için teşekkürler!”

Videonun nasıl başladığı ve nasıl bittiği en önemli detaylardandır. Destekçilerine tabii ki teşekkür et, ama videonu destek talebiyle bitir. Onlardan ne istiyorsun? Videonun sonu, bırakacağın izlenim için son şans. Önce teşekkür et; sonra açık, net ve etkili bir bitirişle ne istediğini belirt.

Video hazırlama konusunda desteğe ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan çözüm ortaklarımızdan Sizlikİş platformu sana yardımcı olabilir. Bu link üzerinden bilgi alabilirsin.

Daha fazlası için blog yazımıza göz at

İletişim

info@fongogo.com
facebook.com/Fongogo
twitter.com/Fongogo_
blog.fongogo.com

İstersen kullanması kolay programlar aracılığıyla kendi proje videonu hazırlayabilirsin! Senin için seçtiklerimize bir göz at:

İşlem Başarılı

HATA