Maide nedir?
Maide, kadın işgücünü ve toplumsal entegrasyonu hedefleyen bir mutfak üretim girişimidir. Yerinden edilmiş bireylerin hijyen koşulları sağlanan, kanunlara uygun bir çatı altında mutfak eğitimi alarak kendi ekonomik değerlerini yaratmaları düşüncesiyle bu projeyi geliştirdik ve İzzetpaşa'daki mutfağımızla birlikte bir sosyal girişim haline getirdik.
----(For English, read below)----Nerelerden geçtik, neler yaptık?
Bizim hikayemiz İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi Kadifekale'deki çalıştayında başlıyor. Hedefi sürdürülebilir bir gelecek için gıda, tarım ve su alanlarında inovatif, sosyo-ekonomik projeler tasarlamak olan Kök Projekt'in sosyal sorumluluk projesi olarak Kök Basmane ismi ile Mart 2016'da ilk saha çalışmalarını gerçekleştirdik. Basmane bölgesinde yaşayanların evlerine konuk olarak sohbet ettik, bölge kültürünü anlamaya çalıştık, yemek kültürlerinin ve üretimini kayıt altına aldık.

Projenin ana amacı aslında bilgi toplamak değil, ileride kurulması planlanan Basmane Semt Pazarına altyapı hazırlayabilmekti. Evlerde yapılan yemeklerin, sosların, kullanılan baharatların kanunlara uygun hijyenik koşullarda üretilerek pazarda satılması ve bu sayede gelir elde etmeleri idi. Burada gıda ile ilgili regülasyonların ne kadar sıkı olduğunu hatırlatmak istiyorum.
2018'e kadar Kök Basmane'ye fon bulmaya çalıştığımız bir dönem geçti. Bu sürede Kök Projekt olarak hem ticari hem de farklı sosyal projelerin içinde yer almaya devam ettik. Habitat Derneği ile farklı illerde mültecilere gıda girişimciliğini anlattık, Istanbul'da yine gıda girişimciliği üzerine bir kalkınma projesi olan LIFE projesinin eğitim materyallerini geliştirdik.
Ve 2018'de yolumuz
imece'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programı ile kesişti.

imece sürecinde farklı disiplinlerden insanlarla konuşarak sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturduk. Açıkçası en zorlandığımız kısım sosyal fayda ile karlılığı dengede tutmaya çalışmak oldu. Vizyonumuzun içine sosyal faydayı ekleyerek bir şirket kurduğumuz için kendimizi sosyal bir girişim olarak tanımlıyoruz. Kar elde ederken sosyal faydadan vazgeçmek gibi bir lüksümüz hiç olmadı ama geriye kalan her şeyde değişiklik yaptık.
İlk olarak şehri piyasasını daha iyi bildiğimiz bir şehir olduğundan İstanbul'a değiştirdik. Bu durumda artık Kök Basmane ismi anlam kaybettiği için isim bulmamız gerekti. Öyle bir marka yaratmak istedik ki ileride her yaptığı kadınların hikayelerini anlatabilecek, potansiyellerini gösterebilecek bir platform olsun. İsim bulmak herhalde en zor kısımlardan biri oldu. Maide'nin anlamına vurulduk hepimiz sanırım: bol bereketli sofra. Tabii bir kadın ismi olması da tesadüf değil. Sonra gelir modelini pazarda satılabilen paketli ürünlerden cateringe çevirdik. Bunun sebebi de paketli ürünler üretmek için kurulacak mutfağın regülasyonlarının çok detaylı olması, ürünlerin satışı ile üretimi arasında uzun zaman geçebilmesi ve malzeme bedelini kişilerin kendi ceplerinden karşılamaları gerekmesi idi. Cateringde ise ürünlerin üretimi istek üzerine olabilecek, atık minimum seviyede kalacak ve en önemlisi ise ödemelerin daha kısa zamanda olacak olması.

Ekibimizde Kimler Var?
Ekibin tamamı, yemeğin kendisine ve bunu yaparken kapsayıcı iş modelleri geliştirerek sosyal fayda yaratmaya inanan insanlardan oluşuyor. Bir kısmı profesyonel işlerini bu amaç uğruna yarı fiyatına yapmayı kabul etti, bir kısmı ise kazandıkça öde modeli ile çalışıyor. Olmayanı kabul etmeyen, oldurmak için varını yoğunu ortaya koyan insanlarla beraber çalışıyoruz. Mutfağımızın inşaatını yapan ustalarımıza, mutfak malzemeleri için gezdiğimiz 2.el dükkanların hepsine yaptıklarımızı ve yapmak istediklerimizi gururla anlatıyoruz. Eminim ki bazıları deli olduğumuzu düşünüyor, bir kısmı da bizimle gurur duyuyor ve iyi dileklerini bizden esirgemiyor.
Maide'nin Nelere İhtiyacı Var?


Maide'nin yerini çok aradık. Süreç biraz havuz problemi gibiydi. Beraber kalkınabileceğimiz, kirasının ekonomik olduğu bir bölgede başlamak istedik. Ama bir yandan satış yapmak istediğimiz bölgelere ve tabii ki kadınların rahat ulaşımı için toplu taşımaya yakın olması gerekiyordu. Gıda üretimi yapmaya elverişli olması ama yatırım maliyetinin yüksek olmaması tercih sebeplerimizdendi. Daha bir çok kriter vardı. İzzetpaşa'daki mutfağımıza karar vermeden 2-3 kez ziyaret ettik. Maide'nin büyümesine uygun olduğu için burayı tuttuk. Aynı titizliği çalışacağımız ustaların seçiminde de gösterdik. Halil Ustamız bu konuda bizim kurtarıcımız oldu.

Maide olarak 1 Kasım'da operasyona başladık. Küçük başladık ve çalıştıkça eksiklerimizi gideriyoruz. Malzemelerimizin çoğunu Topkapı ve Kasımpaşa'daki ikinci el mutfak malzemeleri satan dükkanlardan satın alıyoruz. Böylece eski ürünlerin değerlerine yeniden dönmelerini sağladığımıza da inanıyoruz. Şu anki hali ile mutfağımız bu harika lezzetleri çıkartabiliyor.

Ama daha çok kadına ulaşabilmemiz ve eksiklerimizi daha hızlı tamamlayabilmemiz için sizlerin desteklerine de ihtiyacımız var.
İhtiyaç listemiz aşağıdaki gibi:
Malzeme - Fiyatı
Konveksiyonel Buharlı Fırın (2.El) - 8.500 TL
Mikser Karıştırıcı (2.el) - 3.400 TL
Pişirme Gereçleri - 7.300 TL
Tezgah (3 adet) - 2.250 TL
Tezgah altı Buzdolabı (2.el) - 3.500 TL
Bulaşık Makinesi 500 Tabak Kapasite (2.El) - 2.000 TL
Çocuk Oyun Alanı - 2.800 TL
Eğitim Alanı Mobilya ve Bilgisayar - 10.250 TL
Tabii ki bunlar dışında da yardıma ihtiyacımız var. Maide'den ürün satın alarak, geri bildirimlerinizi esirgemeyerek, sponsor olarak ve gönüllü olarak da bizlere yardımcı olabilirsiniz. Her zaman sizleri mutfağımıza ziyarete bekliyoruz.
Neden Kitlesel Fonlama?
Türkiye’de ve dünyada başlangıç aşamasındaki bizim gibi sosyal girişimlerin, geleneksel yatırımlara erişmesi oldukça güç. Bu nedenle imece, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı çalışmalar yürüten Alternative Finance Lab ile yaptığı işbirliği kapsamında bir kitlesel fonlama projesi başlattı. Biz de bu programa dahil olarak kampanya tasarımına yönelik eğitim ve mentorluk aldık.
-----------------------------------------English version:
Maide is social enterprise working for gender equality, woman empowerment and social integration through food. Our aim is to build capacity by creating regulated kitchen space to work with vulnerable women for creating new food products.
We started Maide (AKA Kök Basmane) as Kök Projekt's social responsibility project in March 2019. Kök Project is a business development company working for encouraging and expanding food, agriculture, and water(FAW) entrepreneurship, assisting local ecosystems to grow while building sustainable FAW companies and to establish interfaces for entrepreneurs to develop beyond their potential. The idea came during a workshop in Kadifekale by İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi. We conducted the first field study by home visits in Basmane, trying to understand the culture of the region and recorded food culture and production.
After joining imece gender equality program and talking to people from different disciplines we changed our revenue model to a more sustainable one. Obviously, the most difficult part was trying to balance social benefit and profitability. We define ourselves as a social enterprise because we have established a company by adding social benefit into our vision. We never think to give up social benefits while making a profit, but we made changes in everything else.
First, we changed the city to Istanbul because it is a city we know. Then Kök Basmane lost its meaning, we had to find a different name. We wanted to create a brand that will be the voice of the woman. It was really hard to find a name. Maide's meaning is all we think: big table with lots of food. It's no coincidence that she's a female name. Then we converted the revenue model from the packaged goods to catering. The reason for this is, the regulations for production kitchen is very detailed, you have to finance the production from their own pocket and time between the sale and the production is long. In catering, the production of the products can be on request, the waste will remain at the minimum level and the most important is that the term of payments is shorter.
Maide started its operation on November 1st. We started small, and will expand with sales. Most of our kitchenwares are purchased from the 2nd hand shops in Topkapi and Kasimpasa. Thus, we believe that we have enabled them to return to their values.
But we also need your support so that we can reach more women and complete them more quickly.
Of course, you can also help us by purchasing Maide products, be a sponsor, voluntary work. If you are in the neighbourhoods, you are always welcome to have a coffee and bite with us.
Crowdfunding campaign supervised by imece and UNDP AltFinLab.
Projenin ilk yorumunu yapmaya ne dersin?