İnternetin uzun süren işlemler arasındaki aracıları ortadan kaldırma gücü artık birçok “çılgın” fikrin hayata geçmesini sağlıyor.

Tanımadığımız insanlardan ürünler satın almak, onlara para yollamak ve satıcının Karayipler’e kaçtığını görmek yerine ürünlerin evimize gelmesi mi? Ebay ile hayatımıza girdi. Şimdi ise neredeyse sadece internette gördüğümüz ve daha önce adını duymadığımız birine ilginç bir fikri var diye para vermekten bahsediyoruz. Yani karşımızda yıllık 8 milyar dolarlık bir pazara sahip olan kitlesel fonlama var! Bu model en başta ne tuhaf gözükse de, ilginç fikirleri için tanımadığı insanlara para veren milyonlarca insanın olduğunu öğrenmek gururumuzu okşadı.
kiiii
Durum böyleyken İsrailli finans mezunu Dan Marom da boş durmadı. 2009 yılında kitlesel fonlama ortaya çıktığı sıralarda Marom da dokora tezi için konu düşünüyordu. Sektördeki kıpırdanmayı gördüğü anda, konuyla ilgili veri toplamaya başlayarak kitlesel fonlamanın geleceğine daha yakından bakmaya karar verdi. Tezini bir kenara bırakırsak kitlesel fonlamaya olan bu ilgi, Marom’un Kevin Lawton ile birlikte “The Crowdfunding Revolution” kitabını yazmasını sağladı. Şu an 1000’den fazla kitlesel fonlama websitesi olduğunu söyleyen Marom, kitlesel fonlamayı “girişimciliğin demokratikleşmesi” olarak tanımlıyor.

“Fonksiyonel ve duygusal değerlerin birleşimi. İnsanlar sürecin nasıl işlediğini görerek bu duygusal yolculuğun bir parçası olmak istiyor. “

Kitlesel fonlama yavaş yavaş ödül sisteminden, şirket hisselerine doğru kaymaya başladı. Bu durum geleneksel girişim sermayesini tamamen tersine çevireceği şeklinde yorumlanıyor. Marlom bu durumu, “Herkes kitlesel fonlamanın geleneksel girişim sermayesini yok edeceğini söylüyor ama benim kişisel fikrim geleceğin bir sinerji içinde ilerleyeceği üzerine” şeklinde yorumluyor. Kitlesel fonlama platformları sahte şirketlerin finansman toplamaları gibi sahtekarlıklara karşı önlemler almaya başladılar. Ödül sisteminin alternatifi olarak, hisse sistemine dayalı kitlesel fonlama modelini daha da sık göreceğiz gibi duruyor.

Kaynak: irishtimes.com