WhatsApp Image 2020-02-20 at 10.05.06Ben Görkem, Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret 2018 mezunuyum. Daha önce birçok üniversiteyi okul gezileri ve bireysel gezilerle gezme şansı buldum fakat başvuru döneminde bir tek Özyeğin’i tanıtım zamanında tam anlamıyla gezdim/tanıdım. Özyeğin’in girişimcilik ekosistemindeki öncülüğünü, misyonunu ve vizyonunu o kadar benimsedim ve karakterimle özdeşleştirdim ki, başka bir üniversiteye gitme ihtiyacı duymadım. %50 burslu olarak kazandığım ve hazırlık sınıfıyla beraber dolu dolu geçen 5 yılın ardından, iyi ki başka okulu gezmemişim diyorum. İngilizce hazırlık dönemini başarıyla geçtikten sonra ÖZÜ Spor Okullarında yıllardır profesyonel olarak oynadığım Basketbol dalında eğitmen/koç olarak işe başladım. Onca emeğin getirisini 7-15 yaş aralığındaki çocuklara bilgi ve pratik olarak aktarmak benim için çok değerliydi, ayrıca hayatımda ilk defa maaş almaya başlamıştım. Ayrıca onların basketbol tutkusuna ortaklık yapıyordum bu benim için paha biçilemezdi. Devamında derslerin artan temposu ve yoğunluk nedeniyle koçluk görevimden ayrıldım. Tam bu dönemde girişimcilik ile tanıştım.

Girişimcilik terimiyle tanışmam nasıl oldu?

Aldığımız Business102 dersinde herhangi bir sınav veya final yoktu. Yapmamız gereken tek şey takım halinde bir fikri geliştirerek ve onu iş planına dönüştürerek sunum yapmak. SWOT analizinden Canvas’a, hedef pazarından çıkış planımıza kadar oluşturduğumuz Cooker projesini sunup dersi başarıyla geçtik. Bu ders sayesinde KOSGEB belgesine sahip oldum. Girişimcilik kimliğimin bir anda güçlendiğini hissedip hiç hız kesmeden yine aynı Cooker iş fikriyle Genç Girişimciler İçin Erasmus Programı’na başvurdum. İş fikirleri olan ve iş planına aktaran gençlerin başvurabildiği bu programda amaç uluslararası ortamda projenizin içeriği ve hedefiyle paralel startuplar (host entrepreneur) tarafından akıl hocalığı almak. Programa başvuran girişimci (NE-New entreprenuer) için de 2 ile 6 aylık dönemde yurtdışında bu Erasmus programına üye olan kişinin startupında deneyim fırsatı yakalamak. Kazan-kazan durumu diyebiliriz. Gerekli belgeler ve başvurma sürecinden sonra sisteme programa kabul edildim ve kısa süre sonrasında gideceğim yer ve zaman belli oldu. Kanarya Adaları’nda bir startupta pazarlama stratejilerimizin benzer oluşuyla beraber eşleştik ve iki aylık bünyelerinde çalışma ve iş kambiyosu fırsatını 2 ay boyunca tecrübe ettim. Türkiye’den çok uzakta bir yerde, az bildiğim İspanyolca ile(o dönemler sadece A2 seviyesine sahiptim) sokaklarda broşür dağıttığım, acentelerde startupın reklamını yaptığım, sosyal medyada aktif olarak İspanyolca-İngilizce paylaşım yaptığım bu fırsattan sonra artık kendimi özgür ruhlu bir girişimci olarak tanıtabiliyorum!

Peki ben Fongogo ile nasıl tanıştım?

Üniversite dönemi güzeldir fakat asıl hayat mezun olduktan sonra başlıyor. Bu klişeyi çok duydunuz biliyorum fakat bir o kadar da gerçek olduğunu deneyimleyince sözün anlamını çok daha iyi kavradım. Aile şirketi ve kurumsaldaki deneyimlerimin ardından, girişimcilik ekosisteminde olmaya karar verdim. Bu kararımın arkasında startupların dinamik ve enerjik yapısı kendi benliğime daha uygun olabileceğini düşünmemden kaynaklıydı. İş başvurularını yaptığım dönemde Doritos ile olan iş birliğinden haberim oldu ve proje beni de çok heyecanlandırdı. Fongogo’yu seçmemdeki neden sadece Doritos’la olan partnerliği değildi. Kitlelerin hayallerine dokunması, girişimcilik adına gençleri cesaretlendiren bir iş modeline sahip olması en büyük motivasyonlarım! Fongogo’da geçirdiğim iki ayın ardından çok doğru yerde olduğumu düşünüyorum.

Fongogo elçilik sistemi nedir, nasıl çalşır?

Fongogo elçilik sistemi özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençleri hedefler. Elçiler, kitlelerin hayallerini, gerçekleştirirken ihtiyaç duydukları sermayeye Fongogo üzerinden ulaşmak üzere başlattıkları projelerini başarıyla sonlandırmak adına süreci hızlandırırlar. Sosyal medyanın da gücünü kullanarak kendi networkleriyle elçisi olduğu projeyi paylaşırlar. Bulundukları sosyal ortamlarda, okullarında, öğrenci klüplerinde mümkün olan her yerde elçisi oldukları projeleri anlatarak yeterli fonun toplanmasında katalizör görevi görürler. Bu güzel destekleri karşılığında, elçisi oldukları başarılı olan projelerden %2 komisyon hak edecekler. Fongogo elçisi olmaya hazır mısın? Siz de girişimcilik ekosisteminin içinde olmak, yenilikleri takip etmek ve hayallere dokunmak isterseniz elçilik sistemine başvurunuzu yapabilirsiniz! Lütfen başvuruları info@fongogo.com maili üzerinden yapınız.