Girişimciliğin son yıllarda bölgesel ve ulusal kalkınmadaki rolü anlaşılır duruma geldi. Girişimcilerin değeri ve desteklenmelerinin ne kadar önemli olduğu, zaman içerisinde yazılan başarı hikayeleri, yeni fikirlerin yol bularak yeni iş alanları sağlaması ve ekonomik büyümeye katkıları sebebiyle daha çok anlaşılır hale geldi. 

kitlesel-fonlama-devlet-kontrolunde-hayata-geciyor-1506503484

Yeni kurulan girişimlerin finansal kaynak ihtiyaçları biçimsel olarak bankalar, devlet, kredi kuruluşları vb. kurumlardan sağlanırken, biçimsel olmayan terminolojisi ile kişisel tasarruflar, aile, arkadaşlar, melek yatırımcılardan karşılanabilmektedir. Ancak, bu kaynakların yeterliliği tartışılır boyuttadır. 

KOBİ’ler açısından bakar isek, Türkiye’de bankalar KOBİ’lerin en önemli finansman kaynağı durumundadır. Küçük işletmeler, finansal kaynağa ulaşımda büyük işletmelere göre daha çok sorun yaşamaktadırlar. Son yıllarda, KOBİ kredileri konusunda uzmanlaşma yönünde bankacılık sisteminde bir gelişme olduğu halde, yine de sıkıntılı durumlar devam etmektedir. Ek olarak, son dönemde yaşanılan ciddi yüksek faiz ortamı sebebiyle de herhangi bir işletme kredi almadan önce farklı finansman metotlarını düşünmek isteyecektir. Ne yazık ki, uygun koşullu finansman erişim sıkıntıları, KOBİ’lerin ve diğer tüm Girişimlerin kurulma ve büyümeleri önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. 

Biçimsel olmayan finansal kaynak bulma yöntemlerinden Melek Yatırımcılık, son yıllarda Türkiye’de önemi daha çok anlaşılsa bile, ne yazık ki kapalı bir çevrede kalarak olması gerektiği seviyeye ulaşamamıştır. 

Bütün bu parametreleri değerlendirdiğimiz zaman, yeni girişimcilerin ve KOBİ’lerin kitlesel fonlama ile kaynak ihtiyaçlarının giderilmesinin önemi çok daha anlamlı bir boyuta erişmektedir. 

Kitlesel fonlama, fikirlerin, projelerin ve şirketlerin kaynak arayışlarını kitle dediğimiz yatırımcılardan küçük miktarlarla sağlamalarına verilen isimdir. Bu sayede birçok bireyden ufak miktarlarla büyük kaynaklar toplanabilmektedir. Diğer bir ismi alternatif finansman olan kitlesel fonlamanın, 2013’deki global hacmi 12 milyar dolarken bu hacim 2017’de 200 milyar dolara geçmiştir. Hisse, bağış, ödül ve borç olarak 4 grupta toplanan kitlesel fonlamanın en büyük pazar büyüklüğünü borç oluştururken, henüz bu konuda Türkiye’de bir kanun çalışması yoktur. Hisse bazlı kitlesel fonlama ise kitlesel fonlamanın en geç gelen ve en hızlı büyüyen segmentidir. Ne mutludur ki, Türkiye’de Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Yasası 5 Aralık 2017 yılında çıktı ve ikincil düzenlemeleri hazırlanıyor. Bu kanunla birlikte, kâr amacıyla ufak yatırımlar yaparak hisseler alabileceğiniz girişimlere finansman desteği sağlayarak, büyümelerinde önemli etki yaratabileceksiniz. 

Girişimciler ve KOBİ’ler açısından bakıldığında, Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları haricinde ödül bazlı platformların da önemi yadsınamaz. Girişimciler ve/veya işletme sahipleri çıkacak ürünlerini veya servislerini bu platformlar aracılığıyla kitlelerle buluşturarak önceden müşterilerini edinebilme ve ön satış yapabilme yetkinliklerini elde ederler. Mevcut durumda, bu konuda en başarılı ekosistemin Türkiye’de film sektörü olduğunu söyleyebiliriz. Alternatif finansman metotlarını çok iyi biliyor, kitlesel fonlama ile her film için kendilerine kaynak buluyor ve seyirci elde edebiliyorlar. Umuyoruz, buradaki hızlı adaptasyonu diğer sektörlerdeki girişimler de keşfedecek ve kendi finansal ihtiyaçları için kitlesel fonlama ile birlikte çok daha avantajlı bir şekilde kaynak bulabilecekler. 

Fongogo ve Fongogo Pro ailesi olarak, bu konuda her türlü iletişimde olmak Ebulten’e üye olunuz.