PROJE OYUN HİKAYESİ
Öğrencilerin eğitimine duyarlı bir şekilde sosyal sorumluluk projesi yürüten girişimci bir öğretmenim. Eğitim ve çocuklarla ilgili tutkum, topluma fayda sağlama isteğim ile bir araya geldi. Kurduğum girişimle 10.000'den fazla çocuğa ulaştım.
Girişimci öğretmen olarak hayatıma devam ederken derste öğrencilerimin konuları anlamalarını ve başarılı olmalarını görmek beni çok mutlu ediyordu. Derslerimi sıradan sunmak yerine öğrencilerin dikkatlerini çekecek etkinliklerle desteklemeye odaklandım. Hemen oyunlaştırma modunu açtım. Bu yüzden başarı seviyelerinin yükselmesi ve derse olan algının değişmesi için ders konularını da oyunlaştırmaya karar verdim. Derslerimde deneyler ve oyunlar öğrencilerin öğrenme motivasyonunu artırdı. Ancak, son dönemdeki periyodik cetvel konusunun anlaşılmamasıyla karşılaştım. Öğrencilerimin motivasyonlarını artırmak ve konuyu daha ilgi çekici hale getirmek için bir şeyleri değiştirmem gerektiğini hissediyordum. Bir gün aklıma bir fikir geldi: "Neden Periyodik Cetveli oyuna dönüştürüp bir kutu oyunu tasarlamayayım?" dedim. Oyun, öğrencilerimin dersi öğrenirken hem eğlenmelerine hem de kavramları daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecekti. Saatlerce araştırma yaparak, öğrencilerimin ilgisini çekecek bir oyun tasarladım. Oyunun adını "Elektron Avı" koydum. Tasarladığım "Elektron Avı" oyunu, öğrencilerin elementler dünyasında maceraya atıldıkları bir hikâyeye dayanıyor. Öğrencilerim, gizemli laboratuvarın kapılarını açarak elementlerin fantastik dünyasına adım atıyorlar. Her bir öğrencim, birer araştırmacı rolünü üstlenerek değerlik elektron sayılarını ele geçirip deney tüplerine yerleştiriyorlar. Oyunun ilerleyen turunda gördüklerinden daha zorlu görevler verdim ve oyunlaştırdım.Zamanla Elektron Avı Kutu Oyunu derslerimin favorisi haline geldi. Oyun sayesinde, elementlerin sembollerini ve elektron dizilimlerini kolay öğrendiler. Bilimin oyunla dönüşüp fantastik dünya kapılarını açacağını görmüş oldum. 


ELEKTRON AVI OYUNU
Elektron Avı oyunu SCIENCE AND NATURE BOX girişiminin demo oyunudur. SCIENCE AND NATURE BOX, Bilim ve Doğa konularını oyuna dönüştüren öğretici, popüler, dijital ve kutu oyunları girişimidir. Öğrencilerin öğrenme içeriği ve kazanımlarla uyumlu ve bilişsel düzeylerine uygun olarak oyunları öğrenme ortamlarına entegre eder.
Doğa ve bilim dünyamızı anlamamıza ve keşfetmemize yardımcı olan iki temel unsurdur. Peki ya eğlenceyi ve öğrenmeyi bir araya getiren bir şey olsa? İşte bu noktada çocuklar için hazırlanmış bilim ve doğa temalı kutu oyunlarımız devreye giriyor.
Bizler, doğayı ve bilimi sevdirmeyi amaçlayan bir girişimizle çocuklara bu harika dünyaları keşfetmek için yardımcı oluyoruz. Kutu oyunları ile öğrenme deneyimi sunduğumuz bu oyunlarımız, çocukların doğal merakını ve keşfetme arzusunu tetikleyecek.
Oyunlarımız, çocukların kendi başlarına ya da birlikte oynayabilecekleri şekilde tasarlandı. Öğrenmenin yanı sıra, sosyal etkileşimi ve takım çalışmasını teşvik eden oyunlarımız, aynı zamanda çocukların özgüvenlerini geliştirecek ve yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak.
Oyunlarımız, bilim ve doğa dünyasını keşfetmek isteyen çocuklar için mükemmel bir yol sunuyor. Doğa keşifleri, hayvanlar ve bitkiler hakkında bilgi edinme, evrende keşifler yapma gibi konuları içeren oyunlarımız, çocukların merakını tetikleyecek ve onların hayal güçlerini geliştirecek.
Esra Şen Kimdir?
Esra Şen 2011 yılında Lisans eğitimine Gaziantep Üniversitesi Biyoloji Bölümünde başlamıştır. TEGV’de birçok eğitim alarak gönüllü öğretmen olarak devam etmiştir. 2012- 2016 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliğine girmiş ve Kilis 7 Aralık Üniversitesinde bölümünü başarıyla bitirmiştir. Üniversitede okuduğu yıllar boyunca Gönüllü Öğretmenlik projelerinde görev almış ve Lösev’de gönüllülük sürecine başlamıştır. Kilis 7 Aralık Üniversitesinde okuduğu yıllar Genç TEMA Başkanlığı yapmış ve sonrasında Mezun Tema olarak görevine devam etmiştir.
Mezun olduğu sürede hayali olan sosyal girişimcilik alanında çalışmış ve Eşit İmkanlar Projesini kurarak birçok öğretmenle 10.000’den fazla çocuğa eşit imkanlar sunmuştur. Her alanda kendini geliştirmeyi hedefleyen bir öğretmen olarak İletişim, girişimcilik, stem, öğrenci ve oyun koçluğu, oyunlaştırma eğitimleri almıştır. Türk Japon Vakfı, Meb ve AFAD tarafından Okul Tabanlı Afet eğitimi almıştır. Türk Japon Vakfının düzenlediği Afet Materyal Geliştirme yarışmasında ekibiyle birlikte Türkiye ikinciliği kazanmıştır. Afet eğitimlerine devam eden Esra Şen, AFAD tarafından Afet Farkındalık Eğitmeni olarak eğitim vermektedir. Lösev İncisi Gönüllü Öğretmeni ve Sebit Eğitim Teknolojileri tarafından Lider Öğretmen seçilmiştir. Çankaya Üniversitesi BeeJet programında Science And Nature Box adlı girişimiyle 15 takım arasından 3. Olmuştur.

OYUNLAŞTIRMA

OYUNLAŞTIRMANIN KAZANIMLARI
Yaratıcı düşünmeyi teşvik ederek öğrencilerin kendilerine güvenlerini artırabilir ve onların hayal güçlerini geliştirir.
Zor konuları da içeren oyunlaştırma uygulamaları sayesinde, öğrenmeyi kolaylaştırarak öğrencilerin daha iyi anlama ve kavrama yeteneklerini geliştirir.
Etkileşimli ortamlar sağlayarak beynin aktif çalışmasını destekleyerek öğrencilerin dikkatini ve motivasyonunu arttırırır.

Biz öğretmenler için yeni nesil çocukları derse motive etmek ve kalıcı öğrenmeyi gerçekleştirebilmek için oyun tabanlı eğitim programları yazma gerekliliği doğmuştur. Sınıf içi etkinlikler hem motivasyonu artırıyor hem de her seviyeden öğrenciyi derse katarak kalıcı öğrenmeye destek oluyor.
OYUN NEDİR?
İngilizcede game sözcüğüne karşılık gelen, önceden belirlenmiş kesin kuralları , hedefi ve eğlenceli bir mekaniği olan etkinlikleri ifade eder.
EĞİTSEL OYUN NEDİR?
Ülkemizde okulların fiziksel koşulları ve teneffüs süreleri göz önünde bulundurulduğunda öğrenciler okulda dahi oyun oynayamamaktadır. (Alacapınar,2012;Sezer ve İşgör, 2010.) Buna ek olarak eğitim sistemi ulusal ve uluslar arası sınav başarısı odaklı hale gelmiş durumdadır. Öğrencilerin oyun oynamak için vakitleri kalmamaktadır. Dolayısıyla eğitimin hedef kitlesi olan öğrenciler için dijital uyaranın çok olduğu çağda geleneksel yöntemler yetersiz kalmış durumdadır.
Sonuç olarak yeni nesilin hem bugüne hem yarınlara hazır hale getirilebilmesi için farklı öğrenme süreçlerinin planlanması gerekmektedir.Bu noktada insanoğlunun sadece eğlenme isteğinin giderilmesi değil, bazı temel ihtiyaçlarının karşılanması ve gelişiminin desteklenmesi noktasında öne çıkan oyunlardan eğitimde yararlanılması fikri öne çıkmaktadır. (Peng, Lin,Pfeiffer ve Winn,2012)

Eğitsel kutu oyunları; eğlenceli, motive edici ve ilginç olmasının yanı sıra yetenek ve kavramsal anlayış gelişimini destekleyen öğrenme içeriği ve kazanımlarıyla uyumlu eğlenceli bir ortam sunan araçlardır.
Eğitsel kutu oyunları; etkileşimli, verimli ve hedeflenen öğrenme davranışını kazandırma noktasında daha başarılı öğrenme tasarımları oldukça faydalıdır.
ELEKTRON AVI KUTU OYUNU NASIL OYNANIR?

Bilim sever olduğunuzu duydum. Elementlerin ilginç dünyasını keşfetmek istiyormuşsun ama zorlanıyormuşsun. Öğretmenin de sınavlarda hep yapman gerektiğini belirtiyormuş. Büyüdün sınava girdin yine aynı sorular çıktı ama yapamadın. Hep bir oyunla öğrenseydim öğrenirdim diye içinden geçirdin. Sonra kendi çocuğun öğrenmekte zorlandığını söyledi ve öğretmen olunca ne kadar anlaşılması zor olduğuna tekrar karar verdin. Elektron Avı kutu oyununu aldın ve bilimin eğlenceli dünyasını keşfettin. İlginç avatarları seçerek oyuna başladın ve oyun tablası üzerinde ilerledin durduğun elementte değerlik elektron sayılarını almak için savaştın. Eğlenceli soruları cevapladın ve çıkışa ulaştın.
KURUMLAR (OKUL, BİLİM SANAT MERKEZLERİ,ATÖLYELER) İÇİN EĞİTSEL KUTU OYUN
- Eğitici ve Eğlencelidir.
- El Becerilerini Geliştiririr.
- Problem Çözme Yeteneklerini Geliştirir.
- İşbirliği ve İletişim Becerilerini Geliştiririr.
- Yaratıcılığı Teşvik Eder.
ÖĞRETMENLER İÇİN EĞİTSEL KUTU OYUNU
Kutu oyunları, derslere daha fazla katılımını teşvik edebilir. Oyunlar, öğrenme anlatımları daha keyifli hale getirir ve arşivleri motive eder. Öğrenciler, oyunları genişletirken öğrenirken, rekabet duygusuyla daha aktif ve odaklanmışlar.
EBEVYNLER İÇİN EĞİTSEL KUTU OYUNU
Ebeveynler çocukları Elementler konusunu öğrenirken onlara destek olmakta zorlanmaktadır. Bu durum aralarında gerginlik yaratmaktadır. Elektron Avı oyunu tüm bu stresi ortadan kaldırarak eğlenceli bir şekilde Elementleri öğrenmelerini sağlar. Eğlenceli bir etkileşim: Elektron Avı çocuklarla eğlenceli bir etkileşim kurmalarını sağlayan bir kutu oyunudur. Oyun oynamak, aile üyeleri arasındaki bağ ağı ve keyifli anılar oluşturur.
GİRİŞİMCİLER İÇİN EĞİTSEL KUTU OYUNU
Elementler ile ilgili bir sorunun eğlenceli bir çözümü olan Elektron Avı eğitim adına inovatif bir girişimdir. Ayrıca öğrenci sayıları göz önüne alındığında hitap edeceği kitle çok geniştir.
Projenin ilk yorumunu yapmaya ne dersin?